Search
Close this search box.

СО ФОЧА: ГАРАНЦИЈЕ „КОМУНАЛЦУ“ ЗА КРЕДИТ ОД 450.000 КМ ЗА ОТПЛАТУ ДУГОВА

Одборници Скупштине општине Фоча једногласно су усвојили одлуку о давању гаранција Комуналном предузећу „Комуналац“ за кредитно задужење од 450.000 КМ за плаћање нагомиланих обавеза за порезе и доприносе, те за ПДВ,као и за отплату постојећих кредита и репрограма са каматама.

Вршилац дужности директора „Комуналца“ Ранко Шаран појаснио је да су дуговања за порезе и доприносе радника на лична примања 140.000, за ПДВ 55.000, постојећи кредити 110.000, репрограм са каматама 65.000, доспјеле обавезе добављачима 30.000 КМ, а планирано је и да се дио кредита искористи за инвестиције у набавку нове механизације.

Он је упозорио да постоји могућност блокаде рачуна предузећа.

„Наше предузеће је у веома тешком стању, јер немамо ни пензионо ни здравствено осигурање за раднике за дужи временски период, па не можемо да учествујемо на било којим тендерима ни да се пријављујемо фондовима. Руководство предузећа рјешење финансијских проблема види у добијању кредита, друге варијанте тренутно нема“, рекао је Шаран.

Он је напоменуо да се измиривањем обавеза стичу услови за нормално функционисање предузећа, избјегавају се блокада рачуна и плаћање огромних затезних камата, као и трошкови принудних наплата, а стиче се и могућност учествовања на тендерима и приступ фондовима.

„Такође, овим би се стекли услови за редовно здравствено и пензионо осигурање радника, чиме би се уштедјела знатна средства за плаћање рачуна здравственим установама. Ми сада морамо да плаћамо лијечење наших радника у Дому здравља и Болници, а када-тад ћемо морати да платимо здравствено осигурање, тако да практично исту ствар плаћамо два пута“, навео је Шаран.

Мјесечна рата новог кредита износиће 5.200 КМ, а како је Шаран објаснио тренутно предузеће мјесечно мора да издваја 8.500 марака и то 3.100 за рату постојећег кредита, за репрограм 1.400, за трошкове принудне наплате и затезне камате око 3.000, те здравственим установама око 1.000 КМ.

Одборници су изразили увјерење да ће новоименовани директор Шаран, који је предузеће успјешно водио до 2012. године, наћи начин да га изведе из финансијске кризе.

Напоменули су и да је потребно затражити одговорност оних који су “Комуналац” довели у овако тешку ситуацију.

Приједлог закључка одборника НДП-а, да се за наредну сједницу припреми информација о стању кредитних задуживања општине Фоча, уважавајући чињеницу о давању гаранције предузећу „Комуналац“, те да се образложи начин на који се мисли ријешити питање депоније за одлагање отпада, није добио потребну већину.

Начелник општине Радисав Машић рекао је да ће се до краја године наћи рјешење за депонију, а да кредит, који ће отплаћивати „Комуналац“, за општину не представља опасност додатног задуживања, док у НДП-у тврде да је гаранција, у банкарском смислу, исто што и кредитно задужење.

 

Поделите: