Search
Close this search box.

ПОВРАТАК НОЋНИХ ТРКА НА ФОЧАНСКЕ УЛИЦЕ

Након више од деценије у Фочи су одржане “Ноћне трке”, манифестација по којој је овај град некада био препознатљив. Атлетске способности, физичку спремност и кондицију кроз 14 трка, пред многобројним посјетиоцима, показало је око двије стотине предшколаца, основаца , средњошколаца и сениора. Најбољима су уручене награде и признања.

trke foca sl 4

Александар Јеврић са Златибора и Драгица Марић са Сокоца тријумфовали су у главној сениорској трци на 1.000 метара. Јеврић, који је студент прве године Богословског факултета у Фочи и члан Атлетског клуба “Ужице”, као једини активни атлетичар супарнике је оставио далеко иза себе.

– Било ми је задовољство да учествујем, имао сам жељу да трчим у Фочи, планирам да се пријавим и наредне године. Мислим да би требало позвати и друге чланове атлетских клубова из БиХ и Србије да учествују на овој манифестацији у Фочи и надам се да ће догодине бити више атлетичара, да ће се омасовити и подићи на виши ниво-рекао је Јеврић.

trka foca sl 11

Нешто занимљивија била је трка сениорки, а Марићева, која је прва прошла кроз циљ, члан је Фудбалског клуба “Соколац” и студент Медицинског факултета у Фочи.

– Пријавила сам се за такмичење због жеље да учествујем, тренирам фудбал, а члан сам и спелеолошког друштва из Фоче. Овдје тренирам често и трчим на стадиону, било ми је баш лијепо вечерас и задовољна сам учешћем и побједом-рекла је Марићева.

JANKO SIMIC

Једна од најзанимљивијих била је трка малишана Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” на педесет метара, којом је манифестација и отворена. Први на циљ стигао је петогодишњи Јанко Симић:

– Освојио сам прво мјесто, припремао сам се и успио сам да побиједим-рекао је Јанко.

trka foca sl 7

Основци, у зависности од узраста, трчали су стазу дугу од 70 до 270 метара, а средњошколци дионице од 400 до 550 метара. Оживљавање ноћних трка сви су дочекали са одушевљењем и надом да ће бити уврштене у календар редовних дешавања у Фочи.

Оживјела је и улога легендарног спортског радника Ивице Петера, као официјелног спикера фочанских трка. Петер је подсјетио на значај оваквих манифестација за један град и његове становнике.

– Прије рата је то била највећа манифестација у граду и драго ми је што враћамо `Ноћне трке`, да наши људи изађу на улице и уживају у овој младости и љепоти-рекао је Петер.

trke foca sl 2

Организатори задовољни јер је све протекло у најбољем реду.

-Сви смо се удружили и организовали да манифестација буде на нивоу, и школе и наставници, професори, волонтери, спонзори, полиција, а сав овај амбијент, бројни посјетиоци, задовољни учесници показују да је било успјешно- рекао је предсједник ОО, Жарко Тодовић.

Из локалне управе најавили су да ће се идуће године трчати велики круг старом маршрутом, преко два дринска моста у дужини од 3.000 метара. Ноћним тркама спуштена је завјеса на овогодишње Мајске свечаности у Фочи.

Поделите: