Search
Close this search box.

ФОЧАЦИ ПОЖЕЉЕЛИ ДОБРОДОШЛИЦУ БАДЊАКУ-СТАРОМ ДОБРОМ РОЂАКУ

У традиционалној заједничкој сјечи бадњака,  рано јутрос у Фочи усјечена су четири велика бадњака која су украсила два фочанска храма, зграду општине и главни градски трг.

Колона аутомобила јутрос у 6.00 часова кренула је испред храма Светог Саве повише Бриона и уз молитву, и здравицу, усјечено је свето храстово дрво, уз чије ће се налагање вечерас окупити вјерници.

badnjaci-hram-2

Без окићеног светог храстовог дрвета које сагоријева на огњишту и грије дом у божићној ноћи не може се замислити најрадоснији хришћански празник. Бадњак је стуб и куће и народа, подсјећа јереј Марко Јаковљевић:

-Сваки православни хришћанин који оде да усјече бадњак окупља данас породицу, заједницу, пред обиљежавање најрадоснијег хришћанског празника. Обичаји су сачували српски православни народ, а један од обичаја управо јесте сјеча бадњака-рекао је Јаковљевић.

Одлазак у сјечу бадњака годинама уназад организују локална управа и Црквена општина у Фочи, у оквиру Јануарских свечаности.

 -Све је протекло јако лијепо, доста људи се окупило, бадњаке смо усјекли и поставили испред храмова, општине  и на тргу. Величанствени обичаји који нас све радују и веселе-рекао је Игор Ћурчић, члан Организационог одбора Јануарских свечаности.

badnjaci

Испред храма Светог Николе налагање бадњака је вечерас у 17.00 часова, а испред храма Светог Саве један час касније.

На улицама Фоче колоне аутомобила закићене бадњацима доказују да су православни домаћини прије свитања обавили сјечу дрвета које представља симбол онога што славимо, пожељевши добродошлицу “старом добром рођаку”.

Поделите: