Search
Close this search box.

ДОДИК: НАСТАВИЋЕМО ДА ПОМАЖЕМО И РАЗВИЈАМО ФОЧУ

 

Влада Републике Српске посљедњих година кроз средства Развојног програма и путем међународних пројеката и кредитних средстава успјела је да у Фочу уложи више од 30 милиона марака, а ова локална заједница данас се поноси новоизграђеним студентским домом, новом зградом Богословског факултета и бројним другим инфраструктурним пројектима чија је реализација у току, поручио је приликом посјете Фочи, предсједник Српске, Милорад Додик.

dodik-5

За изузетне заслуге, подршку и развој Православног боголсовског факултета “Свети Василије Острошки” у Фочи, предсједнику Додику, декан ове вискокошлске установе протојереј-ставрофор Дарко Ђого уручио је Медаљу факултета.

У куповину нове зграде Богословског факултета и њену адаптацију и опремање Влада Српске уложила је око три милиона марака, док је из Развојног програма и кредитних средстава са Владом Аустрије изграђен модеран студентски дом у који ће ускоро бити усељено око 350 студената.

-Бити данас у Фочи и свједочити ономе што је урађено у посљедње вријеме заиста је угодно. Увјерио сам се да је студентски дом у Фочи један од љепших објеката у Српској оваквог типа. Знамо да су живост у граду и економија базирани на два факултета који овдје функционишу. Половином идуће седмице дом ће бити отворен, а прве станаре примиће у новој школској години. Богословски факултет својом љепотом такође привлачи пажњу и студенти и професори тог факултета имају сопствене просторије и све што им је неопходно за рад-рекао је Додик.

Подршка неће изостати ни другим инфраструктурним  и капиталним пројектима, истакао је Додик.

-Влада Српске улаже седам милиона КМ у реконструкцију фочанске болнице, која ће добити нову фасаду, столарију и гријање, помогли смо обнову моста на Дрини, која је у току. У Фочи је асфалтирано и 4,5 километара градских саобраћајница и овдје се ствара једна нова димензија , а увјерен сам да ћемо наставити да помажемо Фочи-истакао је Додик.

dodik-8

Захваљујући сарадњи са Владом Фоча је добила инвестиције које су у интересу грађана, рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

-Нама је захваљујући одговорној политици и сарадњи са Владом остало више простора да вратимо дугове које смо затекли и да из локалног буџета финансирамо социјалне категорије и све оно што је планирано. Све смо то реализовали и прошлу годину завршили са суфицитом-рекао је Машић.

Упоредо са реконструкцијом фасаде, столарије и гријања, Универзитетска болница у Фочи ускоро добија и нову опрему.

-Магнетна резонанца већ стиже наредног мјесеца и остала опрема која нам је неопходна, ми на годишњем нивоу лијечимо 13 000 пацијената који ће имати далеко боље услове-рекао је Вељко Марић, директор Универзитетске болнице Фоча.

У Фочи је  у току и реконструкција главне градске улице, за коју у локалној управи кажу да је ријеч о раније планираном пројекту који је усвојио локални парламент.

-Намјера је да се прошири главна саобраћајница, Улица Краља Петра, ради се нови тротоар, нове зелене површине и комплетна замјена новог дрвореда-објаснила је Бранка Саламадија, начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове.

dodik-4

Према ријечима вршиоца дужности директора Студентског дома у Фочи , Срђана Драшковића, дом ће наредне седмице бити отворен,  а усељен након проведеног конкурса.

-Овај објекат свакако и подиже студентски стандарад у Фочи. Конкурс за пријем студената расписан је преко Студентског центра Пале, пријаве се шаљу тамо, а  онда ће услиједити усељење студената, док се заврши процес регистрације посебне установе Студентски центар Фоча-појаснио је Драшковић.

 

Поделите: