Search
Close this search box.

НП “СУТЈЕСКА”: ДВОДНЕВНИ САЈАМ МЕДА, СИРА И ВИНА

У Националном парку „Сутјеска“ данас је отворен дводневни Сајам меда, сира и вина на којем се представило више од двадесет излагача са подручја Фоче, Требиња, Невесиња, Гацка и Пљеваља.

sajam-slike-1

Различити пчелињи производи, прополис, љековите масти од меда, медовача, домаћа ракија, ликери, вина, млијечни производи, слатко и бројне друге делиције од смокве, народне рукотворине само су дио богате сајамске понуде.

Иако година није била медоносна домаћи и пчелари из окружења имали су шта да понуде.

-Све што пчела донесе, ја од тога направим производ. Ту је више врста меда, мед у сачу, са сувим воћем, затим медовача. Одлично се продају производи-рекао је  пчелар из Билеће Жељко Бајевић.

sajam-slike-4

Да је Херцеговина подручје у којем настају најљепша и најквалитетнија вина показали су требињски винари.

-Црна и и бијела вина, розе, али ивоћне ракије окосница су наше понуде. Воћне карактеристике , квалитет и укус красе наше производе-рекла је Боса Секуловић из требињске винарије “Секуловић”.

Уз добро вино најбоље иде квалитетан сир. Управо необичне врсте сирева на штанду невесињске Мљекаре “Перфето”.

-Ту је сир са паприком, фета са паприком, сир са бибером, дијетални сир, моцарела, а наш најтраженији производ је сир из мијеха-рекла је Марија Хранић, представница Мљекаре.

sajam-slike-6

Пажњу посјетилаца привукла је и ракија “здравица”, од 37 врста љековитих трава.

-То је ракија јабуковача са тинктуром од трава, које се беру на Зеленгори и на подручју Националног парка `Сутјеска`, а све то је заслађено медом. Изузетно је здрава и помаже код свих обољења-каже Фочак Бојан Матовић.

Директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић рекао је да је ово први пут да се у јединственом природном амбијенту одржава један овакав сајам који даје шансу да се аутохтони производи Фоче, Херцеговине и црногорских општина промовишу у туристичком смислу.

sajam-slike-7

Покровитељ сајма је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Поделите: