Search
Close this search box.

Још једна успјешна вјежба спасилаца из Фоче и Плужина

Службе заштите и спасавања из Фоче и Плужина у фочанском насељу Доње Поље заједничком показном вјежбом обиљежили су Међународни дан Цивилне заштите – 1. март, показавши још једном висок степен обучености и синхронизованости.

У вјежби је у шест тачака симулирана евакуација дјеце из вртића, након земљотреса и урушавања крова двоспратнице, при чему је дошло и до пожара на електроинсталацијама.

Приказано је и спасавање из задимљене просторије, те са спрата при блокираном излазу, а затим спасавање из аутомобила након превртања.

Посљедња тачка било је спасавање два лица из ријеке Ћехотине, која су при земљотресу са моста пала у воду.

У вјежби су из Фоче учествовали Територијална ватрогасна јединица, Добровољна ватрогасна јединица, Спелеоспасилачка служба, Црвени крст и Служба хитне помоћи, те Служба за заштиту и спасавање из Плужина.

Шеф Одсјека цивилне заштите Фоча Милош Јакић навео је да су током симулације превртања аутомобила припадници фочанске Територијално ватрогасне јединице и Службе за заштиту и спасавање из Плужина сјекли кров возила хидрауличним алатом, како би дошли до повријеђене особе, док су екипе Дома здравља и Црвеног крста показале способност у пружању медицинске помоћи и збрињавању повријеђених.

Мирко Цицмил, члан Службе за заштиту и спасавање Плужине, подсјетио је да су са колегама у Фочи успоставили одличну сарадњу, те да су имали неколико заједничких интервенција на ријеци Тари када су захваљујучи одличној координацији успјели да спасе туристе.

Спасилачке службе из двије сусједне општине за њихов висок професионализам похвалио је и начелник општине Фоча Милан Вукадиновић уз поруку да ће се њихово опремање наставити.

СРНА

Поделите: