Search
Close this search box.

Фоча, Плужине и Гацко заједно у борби за бољу путну мрежу

Начелници сусједних општина Фоча и Гацко у Републици Српској и Плужина у Црној Гори, Милан Вукадиновић,Огњен Милинковић и Мијушко Бајагић, упутиће иницијативу владама Српске и Црне Горе, те Вијећу министара БиХ, којом ће затражити да се под хитно ријеши питање изградње новог магистралног пута од Фоче према Шћепан Пољу, као и одвајања према Тјентишту и Гацку, договорено је на данашњем састанку у Фочи.

Начелници три општине сагласили су да је путна инфрастуктура главни предуслов развоја привреде и туризма овог краја, који посједује јединствене природне љепоте и, како су посебно истакли, неисцрпан туристички потенцијал.

Домаћин састанка, начелник Фоче Милан Вукадиновић каже да је, у сврху бољег искоришћавања туристичких потенцијала, потребна чвршћа сарадња између ове три општине, туристичких организација, националних паркова “Сутјеска” и Дурмитор” и Парка природе “Пива”, да би наступили као заједничко тржише, те да ће сличне састанке организовати и у Гацку и Плужинама.

“Потписаћемо у наредним данима иницијативу, која ће бити упућена владама Српске, Црне Горе и Вијећу министара БиХ, којом тражимо да се под хитно ставе под разматрање путна комуникација Брод на Дрини – Шћепан Поље и одвојак са те путне комуникације према Херцеговини, односно према Тјентишту и Гацку. Рјешавањем те путне комуникације, читав овај простор постаје много занимљивији у туристичком смилу и мислим да читава регија, и Република Српска и сјевер Црне Горе, може да живи само од туризма ако се то ријеши”, каже Вукадиновић.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић каже да стратегије развоја ове три општине морају да буде ослоњене на међусобну сарадњу.

“У Херцеговини је горући проблем путна инфраструктура, посебно пут Фоча-Плужине и пут који се на њега наслања Фоча-Гацко. То је најближа веза Војводине и Београда са морем и ми у том смислу видимо своју шансу у развоју туризма, јер Гацко има велики потенцијал за развој пољопривреде и туризма, поготово ако се увежемо са Националним парком “Сутјеска” и Парком природе “Пива”, ту су наше могућности неограничене”, рекао је Милинковић.

Предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић каже да је катастрофално стање путне комуникације према Фочи велики проблем посебно за њихову општину, али и за двије државе, те да би се већ једном нешто морало урадити.

Он је напоменуо да Плужине и Фоча имају одличну прекограничну сарадњу.

“Овај туристички драгуљ који посједујемо је јединствен у Европи и то треба на најбољи начин искористити. Имамо могућности, имамо знање и сигурно ћемо наставити да сарађујемо”, рекао је Бајагић.

Према информацијама којима располажу начелници ове три општине, за нову магистралу од Фоче према Шћепан Пољу, за који је пројекат одавно урађен, договорена је локација моста на ријеци Тари, а у току су преговори за обезбјеђивање средстава за изградњу пута, док је одвајање према Тјентишту у фази пројектовања.

Извор: Радио Фоча

Поделите: