Search
Close this search box.

Видовић: Додатна средства Владе Медицинском факултету за опремање нових просторија

Министар финансија Зора Видовић најавила је да ће Влада Српске преузети обавезу опремања новог блока Медицинског факултета, који је у изградњи. Влада је раније обезбиједила средства за енергетску ефикасност болнице и зграде факултета, помогла општини да санира посљедице борбе са вирусом корона и реализује инфраструктурне пројекте. Инвстициони циклус у Фочи се наставља, истакла је Видовићева током посјете општини.

Видовићева се у Фочи увјерила да је Медицински факултет престижна високошколска установа на којој из године у годину расте број уписаних студената и која прва у Српској уписује стране студенте на студијски програм медицина на енглеском језику. Подршка Владе у развојним пројектима ове установе неће изостати, најавила је Видовићева.

-Влада ће сигурно препознати све ове добре резултате и обезбиједиће средства за опремање спрата који се сада гради, а евентуално и за све друго што буде потребно-рекла је она.

 

Влада Српске раније је помогла пројекат енергетске ефикасности на Медицинском факултету са 600.000 марака. Надоградњу трећег спрата са 250.000 финансирају заједно факултет и општина Фоча. За опремање новог блока потребно је око пола милиона марака.

-Добили смо обећање од Видовићеве да ће Влада помоћи завршетак овог пројекта, тако да се надамо да ћемо до краја наредне године, односно до почетка сљедеће школске године имати опремљене нове просторе, како за стране студенте, тако и за домаће-рекао је декан факултета Дејан Бокоњић.

 

Министар финансија обишла је тренутно највеће градилиште у Фочи-Универзитетску болницу, у којој је у току реконструкција павиљона и набавка савремене медицинске опреме, за шта је Влада Српске издвојила 16,3 милиона марака. Посао би требало да буде завршен до краја наредне године.

-Договорили смо са министарком финансија да се нађу средства за све што буде требало у будућности за додатне радове да Универзитетска болница заокружи цијели циклус адаптације и опремања и да крајем 2021. буде савремена болничка установа, као наставна база Медицинског факултета која ће у потпуности да задовољи све стандарде-рекао је директор ове установе Радмил Марић.

 

Видовићева се увјерила и у квалитет рада и наставе на Православном богословском факултету у Фочи.

-Влада Српске је расположена да помогне свим факултетима, грант Богословског факултета је низак, тако да ћемо се потрудити да им поправимо статус-казала је Видовићева.

Подсјетивши да је Богословски факултет идентитетска институција српског народа у БиХ, декан Владислав Топаловић рекао је да су са Видовићевом разговарали о тренутним епидемиолошким мјерама које спроводе како би се настава несметано одвијала, те о будућем унапређењу наставног процеса.

Видовићева се састала и са начелником општине Радисавом Машићем. Општинско руководство похвалила је за домаћинско пословање које, како је навела, може да служи за примјер многим општинама.

-У структури буџета, 40 одсто су инвестиције. Можда је то и једина општина у Српској која има толики проценат учешћа капиталних инвестиција у буџету. Општина је задужена само девет одсто, што даје вјетар у леђа наредном мандату да има простора да настави домаћинско пословање-рекла је Видовићева.

Општина Фоча за санирање посљедица пандемије вируса корона од Владе Српске ове године добила је 650.000 КМ, те додатних 500.000 КМ за реконструкцију саобраћајнице између два градска гробља, која повезује насеља Лазарево и Бараковац. Од републичких институција очекују помоћ и у новом инвестиционом циклусу.

-Прије свега инвестиције у дрвну индустрију, развој путних комуникација, магистралних и регионалних путева. Очекујемо и велике инвестиције у хидроенергетици, што би помогло запошљавању, а тиме и локалном буџету-рекао је начелник општине Радисав Машић.

Видовићева је из Фоче отишла са увјерењем да ова локална заједница треба да добије статус града на чему ће се, како је рекла, приотитетно радити у наредном периоду.

Поделите: