Search
Close this search box.

Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

Руководства општина Фоча и Плужине, те Нациoналног парка „Сутјеска“ и Парка природа „Пива“ потписали су данас у Фочи два споразума о заједничком дјеловању и спасавању у природним катастрофама, саобраћајним и незгодама на Тари, Пивском језеру, планинским турама, а у оквиру пројекта прегкограничне сарадње.

 

Начелник општине Фоча Радисав Машић подсјетио је да је пројекат „Туризам, адреналин и рафтинг авантура- Т.А.Р.А.“, други прекогранични пројекат ове двије општине, којима је ријека Тара заједнички ресурс, те да су се овим споразумом обавезали на заједничко учешће у катастрофама и несрећама.

„Двије општине су се обавезале да ће једна другој у случају пожара, поплава, земљотреса и свих других непогода прискочити у помоћ и са својим специјалистичким јединицама бити прве које ће помоћи грађанима“, нагалсио је Машић.

Он је додао да је урађена и процјена ризика на ријеци Тари, која ће бити од користи за спречавање незгода које се могу дешавати током рафтинга на ријеци Тари.

„Споразум подразумијева и опремање наше спасилачке јединице Волф“, навео је Машић.

 

Предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић каже да дугогодишњеа сарадња двије прекограничне општине овим продубљена и унапређена.

„Ово је још један примјер успјешне прекограничне сарадње. Ми конкретно сарађујемо у области туризма и у свему ономе што је потребно за валоризацију туристичких потенцијала“, рекао је Бaјагић.

Директор Парка природе „Пива“ Слободан Делић истиче да ће двије општине и два заштићена подручја на овај начин повећати ниво безбједности туриста који долазе на ово подручје.

„Направиће се синхронизација рада служби које су задужене за заштиту посјетилаца, као и служби за надзор и заштиту читавог амбијента да заједно реагују и спасавају унесрећене“, навео је Делић.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Дeјан Павловић каже да је ова установа добила три осматрачнице за дивљач.

„Ми смо веома задовољни. Сва улагања у Национални парк нам много значе и захвални смо партнерима из Црне Горе што су нас препознали“, рекао је Павловић.

Пројекат ”Туризам, адреналин и рафтинг авантура – Т.А.Р.А” проводе општине Фоча и Плужине, у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом општине Фоча.

Између осталог, пројектом је предвићен развој нових туристичких производа- кајака, валоризације пећина, слободног пењања и посматрања дивљих животиња и птица, те израда лаке инфаструктуре- прилази Тари, пристаниште за чамце на Пивском језеру, видиковци и путокази.

Такође, предвиђена је и организација заједничких спасилачких вјежби, те разне спортске, културне и промотивне активности.

Пројекат у потпуност финансира Европска унија у износу од 499.654 евра, а његов циљ је развој и промоција прекограничног подручја као јединствене дестинације за активни туризам.

Реализација је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

Поделите: