Search
Close this search box.

“Сутјеска трејл” одушевио дугопругаше из седам европских земаља

У Националном парку „Сутјеска“ у Републици Српској и Парку природе „Пива“ у Црној Гори данас је, у оквиру прекограничне сарадње Фоче и Плужина, одржана планинарска трка „Сутјеска трејл“ на којој су учествовали дугопругаши из седам европских земаља.

 

Више од 100 учесника из БиХ, Хрватске, Србије, Словеније, Црне Горе, Велике Британије и Француске такмичило се у четири категорије- Ударној 42 километра, Пролетерској 25 км, Скојевској 12 км и Пионирској 4 км.

 

 

Ударна трка, односно маратон, стартовао је са Чемерна на око 1.300 метара изнад мора, а стаза је водила подно Лебршника и Биоча до Царевог Дола у Црној Гори на 2.100 метара изнад мора, а затим поред Трновачког језера до Пријевора подно Маглића, кроз прашуму Перућица и преко ријеке Сутјеске до циља у Долини хероја код Споменика Битке на Сутјесци на 560 метара надморске висине.

 

 

Стазе су биле детаљно обиљежене, а за безбједност учесника били су задужени припаданици Горске службе спасавања Републике Српске из Фоче, који су били распоређени на контролним тачкама.

Побједник маратона Данијел Крстуловић Опар из Сплита каже да увијек радо долази у Национални парк „Сутјеска“, те да га је много обрадовало што ће се од ове године овдје редовно организовати планинарски маратон.

 

„Било је напорних успона и стрмих спустова, али је прекрасно када се попнеш горе и погледаш на језеро. Природа је овдје фасцинантна и по мени овај крај тешко шта може надмашити. Да се ја питам, годишњи одмор треба проводити овдје, а не на мору “, рекао је Крстуловић Опар.

Другопласирани у главној трци Славен Крклеж из Ријеке каже да је овдје први пут и да ће се сигурно вратити.

„Стаза је прелијепа, 45 километара дивљине, шуме и прашуме. Природа је феноменална“, рекао је Крклеж.

 

 

 

Срђан Вулетинац из Новог Сада каже да је трка била напорна и одлично обиљежена и организована.

„Предивни предели, Перућица је изванредна, непоновљива“, рекао је Вулетинац.

„Сутјеска трејл“ је новајлија у оквиру регионалне Трекинг лиге која се одржава од 2005. године на атрактивним теренима Хрватске и Словеније.

Директор „Сутјеска трејла“ Шимун Цимерман из Загреба истакао је да су Национални парк „Сутјеска“ и Парк природе „Пива“ идеални за овај вид спорта и рекреације.

Он је навео да ће настојати да „Сутјеска трејл“ прерасте у традицију и да из године у годину окупља све више заљубљеника у планинарско трчање и брзо ходање.

„Ја овдје долазим већ 10 година и још нисам открио све што се овдје открити да. Ко год овдје дође не може погријешити, да ли жели авантуру, пењање, рафтинф, спортске терене. Потребно је још порадити на инфраструктури и уложити марктиншке напоре да за овакву љепоту дознају и удаљенија тржишта“, истакао је Цимерман.

Он је навео да је број учесника, по интересовању које је владало, требало да буде вишеструко већи, али да је смањен због пандемије вируса корона.

„Сутјеска трејл“ једна је од активности пројекта прекограничне сарадње Фоче и Плужина „Туризам, адреналин, рафтинг, авантура- ТАРА“.

Представник општине Фоча Игор Ћурчић наводи да је предвиђено да се са обје стране Маглића и Таре ради на унапређењу туристичке инфраструктуре.

„Између осталог, радиће се путокази, маркетиншке табле за рафтинг кампове и НП „Сутјеску“, видиковци, односно уредиће се излетишта на путу десном обалом Таре, као и приступ ријеци Тари на тачкама са којих се полази на сплаварење“, рекао је Ћурчић.

Овим пројектом, који финаснира Европска унија,Фоча и Плужине желе да промовишу прекогранично подручје као јединствену дестинације за активни туризам.

Пројекат се реализује у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом општине Фоча. -

Поделите: