Search
Close this search box.

Први „ПП ПИВА – НП СУТЈЕСКА ТРАИЛ 2020” окупио тркаче из седам европских земаља

Општине Фоча (БиХ) и Плужине (Црна Гора) су уз подршку Европске уније у суботу, 1. августа, организовале прву међународну планинску трку под називом „ПП ПИВА – НП СУТЈЕСКА ТРАИЛ” која је окупила тркаче из седам европских земаља. Више од 100 учесника из БиХ, Црне Горе, Србије, Хрватске, Словеније, Велике Британије и Француске такмичило се у Ударној (Маратхон) категорији у дужини од 42км и Пролетерској (Цхалленгер) у дужини од 25км, као и у мањим категоријама од 12км и 4км.

Стартне локације су биле различите. Такмичари из Ударне категорије стартовали су са Чемерног, док су такмичари из Пролетерске категорије трку започели од кањона Сухе. Локација циља и проглашење побједника било је код централног споменика на Тјентишту.

Дане Крстуловић-Опара из Сплита био је први у Ударној, док је у Пролетерској категорији прво мјесто освојила Снежана Ђурић из Крагујевца. Крстуловић-Опара се након проглашења побједника обратио присутнима и нагласио да је било напорних успона и стрмих спустова, али је прекрасно када се попнеш горе и погледаш на Трновачко језеро. Он је рекао да је природа овдје фасцинантна и да, по њему, овај крај тешко шта може надмашити и да годишњи одмор треба проводити овдје, а не на мору.

Такмичари су истакли да је трка, иако напорна, одлично организована и да је подручје Националног парка „Сутјеска” и Парка природе „Пива” идеалан за ову врсту спорта и рекреације, као и за активни одмор. Такође, навели су да су тркачке стазе детаљно обиљежене, а организатори су се потрудили да одаберу најатрактивније предјеле како би се на најбољи начин представили туристички потенцијали овог прекограничног подручја. За безбједност учесника били су задужени припаданици Горске службе спасавања Републике Српске из Фоче, који су били распоређени на контролним тачкама.

Организатори трке су се потрудили да се испоштују све мјере надлежних институција током актуелне пандемије корона вируса, због које је и број учесника знатно мањи од очекиваног. Међутим, организатори наводе да ће настојати да ова трка постане традиција и да из године у годину окупља све већи број љубитеља спорта, авантуре и адреналина.

Трка је одржана у оквиру првог издања Трекинг лиге 2020, а једна је од активности пројекта ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” који финансира Европска унија у оквиру Програма прекограничне сарадње БиХ – ЦГ.

Представник Општине Фоча, Игор Чурчић, истакао је да ће се у оквиру пројекта радити на развоју нових туристичких производа и брендирању прекограничног подручја, унапређењу туристичке инфраструктуре, као и на повећању безбједности на туристичким локацијама

Пројекат спроводе Општине Плужине и Фоча, у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча са циљем развоја и промоције прекограничног подручја као јединствене дестинације за активни туризам. Реализација је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године, а пројектом је за наредну годину планирано одржавање још једне међународне планинске трке.

Поделите: