Search
Close this search box.

САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

грб мали

ОПШТИНА ФОЧА

САОПШТЕЊЕ
ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

        Општински штаб за ванредне ситуације је, на сједници одржаној 31.07.2020. године, констатовао да је епидемиолошка ситуација на подручју општине Фоча и даље неповољна. Тренутно су у Универзитетској болници 33 особе, са тежом здравственом ситуацијом – од тога су три особе на респиратору.  Дом здравља врши здравствени надзор над 138 особа, од чега је 89 особа  позитивно на корона вирус, а 11 особа се опоравило. Поново расте број пацијената са респираторним тегобама који се јављају на преглед у Дом здравља, као и број пацијената којима се раде снимања плућа. Због настале ситуације и све већег броја пацијената, трошкови пословања здравствених установама су знатно повећани, а здравствени радници су преоптерећени.

        Примијетно је да се одређени број људи и даље неодговорно понаша, тј. да се не придржава прописаних мјера. Општински штаб за ванредне ситуације поново апелује на грађане да буду одговорни и да се досљедно придржавају прописаних мјера, а то значи: обавезно кориштење заштитне маске, чешће прање руку, провјетравање просторија у којима се борави, избјегавање контаката са већим бројем особа, држање физичке дистанце од најмање 1,5 метар.

        Општинска инспекција ће, у сарадњи са Полицијском управом проводити контролу свих угоститељских објеката и рафтинг кампова и инсистирати на обавези придржавања препоручених мјера. Такође ће се вршити и контрола свих возила која врше превоз туриста до рафтинг кампова.

        Манифестације које су планиране у наредном периоду -Гастро фест и Дани боровница се, због погоршане епидемиолошке ситуацијe, одгађају.

        Територијална ватрогасна јединица ће вршити прање улица и других јавних површина, као и површина у кругу Универтитетске болнице и око Дома здравља. Цивилна заштита ће наставити активности на дезинфекцији јавних установа, градске пијаце и заједница етажних власника, а дезинфекција Универзитетске болнице и Дома здравља ће се вршити два пута седмично. Од Републичке управе цивилне заштите ће се покушати обезбиједити додатне количине средстава за дезинфекцију.

        Општински штаб је донио одлуку да се обрати Влади Републике Српске и ресорном министарству за материјалну помоћ Универзитетској болници, како у обезбјеђењу неопходног санитетског материјала, опреме и лијекова, тако и за обезбјеђење потрошног материјала.

31.07.2020.године

Поделите: