Search
Close this search box.

Министарство енергетике РС: Изградња МХЕ на Малој и Великој Бјелави значајна за развој општине Фоча

Министарство енергетике и рударства Републике Српске у потпуности подржава изградњу мини хидроелектрана Бјелава и Мала Бјелава и оне представљају битан пројекат за развој општине Фоча, рекао је данас у Фочи помоћник министра енергетике и рударства Милан Баштинац.

-Сматрамо да је овај пројекат битан с финансијског аспекта развоја општине Фоча, у смислу изградње нових енергетских капацитета на територији Фоче, која обилује енергетским потенцијалом и који значајно може да утиче на побољшање буџета општине- додао је Баштинац.

Навео је да дозвола за припремне радове коју инвеститор посједује омогућава изградњу приступних путева, док је прије почетка изградње мини хидроелектране неопходно прибавити остале дозволе.

-Ту не видимо ништа проблематично и то је оно што радимо на сваком пројекту. Сљедећа активност је рјешавање имовинских односа, пројектовање, урбанистичко-технички услови и на крају прије добијања грађевинске дозволе, еколошка дозвола, која ће бити предмет јавне расправе. У досадашњем пројекту нисмо видјели ништа што би било проблематично у контексту саме екологије- рекао је Баштинац.

Он је позвао грађане и организације које се баве заштитом животне средине да се за све информације обрате министарству.

-Поштујемо њихове иницијативе али исто тако имамо аргументе и одговоре на све њихове недоумице и страхове. У сваком моменту смо спремни да дамо појашњења за било које питање- рекао је Баштинац.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске тврде да изградњом мини хидроелектрана на Бјелави не постоји могућност да се угрози водоснабидијевање Фоче.

-Сагледавали смо проблематику евентуалних осталих корисника на сливу. У овом моменту је најбитније да смо разјаснили позицију водозахвата на Великој Бјелави. Чули смо да се људи брину да ли ће бити довољна количина воде за питање водоснабдијевања. Како се ради о релативно блиској зони водозахвата за објекат хидроелетране и водозахвата за водоснабдијевање. Aпсолутно тврдим, а тако је и планирано, да не постоји било каква могућност да се угрози водоснабдијевање Фоче- рекао је Ненад Ђукић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да процедуре добијања дозвола за изградњу мини хидроелектрана нису у надлежности локалне заједнице, већ ресорних министарстава.

-Добили смо информацију да је ово републички пројекат и да је планирано да се на овом простору изграде мини хидроцентрале на ријеци Бјелави. Овдје су надлежности локалне заједнице искључене и ми смо жељели да знамо да ли је инвеститор радио све послове у складу са дозволама које има. Сазнали смо и увјерили се у документацију да је инвеститор добио сагласност за истраживачке радове и приступне путеве. Прије добијања грађевинске дозволе инвеститор треба да добије сагласност за издавање еколошке дозволе, која је предвиђена кроз јавну расправу, у којој ће грађани имати прилику да учествују- рекао је Машић.

Истакао је да је веома важно присуство ресорних министарстава и да је неопходно да њихови надлежни органи контролишу радове на изградњи мини хидроелектрана на Бјелави и Малој Бјелави.

Фочанско предузеће „Србињепутеви“ прије двије године добило је од Владе РС концесију за изградњу и кориштење двије мале хидроелектране на ријекама Бјелава и Мала Бјелава на подручју ове општине. Концесија је додијељена на период од 50 година,а концесионар је прије закључења уговора по основу уступљеног права уплатио 258.039 КМ. Са друге стране, по сваком произведеном киловат-часу плаћаће накнаду од 0,0055 КМ.

Поделите: