Search
Close this search box.

ДЕСЕТИ ГАСТРО-ФЕСТ: ФОЧАНСКО ПИВО И ЋЕВАПИ УЗ СЛОВАЧКИ ГУЛАШ

Десети јубиларни фестивал гастрономске понуде “Гастро Фоча 2017” окупио је на фочанском острвцету “Бриони” тридесетак угоститеља, ресторатера, планинара, рибара, домаћинства и друге излагаче са подручја ове локалне заједнице и општина са регије. Богатство традиционалне кухиње, аутентична јела, необични специјалитети и слатке делиције, јединствени мириси и укуси привукли су рекордан број посјетилаца и туриста који су уживали у гастро празнику за очи и душу.

У јединственом амбијенту мотела “Бриони” на најпопуларнијем фочанском истоименом острву све чари српске кухиње на једном мјесту. Од фочанског ћевапа, јела са роштиља, меса испод сача, са ражња, домаћих пита, погача, традиционалних пецива, сирева са кањона Таре и Херцеговине, специјалитета од свјежег воћа, посластица, па све до домаћих ликера, ракија и фочанског пива. Маште у декорацији и аранжирању у изобиљу.

Међу посјетиоцима највише домаћих гостију, али и туристи из Француске, Русије, Њемачке и Београда.

– Ја живим у Њемачкој, иначе сам родом из Фоче, и послије тридесет година сам пробала изузетно укусну прасетину, које у Њемачкој нема, и заиста је све ово на европском нивоу- каже Спомека Зечевић, која живи у Дортдмунду.

На кулинарском спектаклу незаобилазан штанд конобе “Златна дуња” која вјешто чува тајну прављења фочанског ћевапа који мами и зове и оне пуног и празног стомака.ж

-Када бих одао тајну, они не би више не би били специфични. Ради се о чистом месу, којима се додаје још неких састојака, дорађени су по рецептури старих мајстора и с правом стоје раме уз раме са бањалучким и сарајевским. Осим тога имамо и телетину испод сача, домаће погаче, салате и сезонско воћеМилан Васовић из конобе “Златна дуња”.

Свјеже и сочно месо са роштиља, испод сача, са ражња, уз домаће пите, бурек и зељаницу, представио је ресторан Бриони. Дегустирао се и специјалитет куће “Епиграм на кућански начин” који се спрема већ четири деценије.

-Састоји се од подлоге риже са шампињонинма, пилетине, телетине, поховане, пуњене, јела са роштиља,  а све су домаћи производи, преливи, ражњићи са поврћем и воћем-истиче Драган Ћаласан, шеф ресторанске сале мотела Бриони.

Посјетиоци су се шетали од месних мајсторија па све до рибљих и планинарских специјалитета. Дринског шкобаља спремали су фочански рибари, а планинари су скували котлић и домаћи пребранац који су зачинили планинским травама.

Први пут на Гастро-фесту војници ЛОТ тима из Словачке, који су представили своје национално јело – гулаш са кнедлама уз словачко пиво, ракију и ликер.

– Словачка традиционална јела углавном, гулаш у комбинацији говедине и свињетине при чијем спремању се користи шест литара пива, затим кнедле које нема на овим просторима, односно парени хљеб који се служи уз гулаш, ликер “Татратеа”, као и друга алкохолна пића-навео је Мирза Нерадин, члан ЛОТ тима.

Слатко царство необичног декора и ове године на штанду ресторана “Моцарт”.

– Спектар најразличитијих посластица и колача али и слане специјалитете, људи су навикли на наше производе, а љети су баш тражени-рекао је Милан Крстић из ресторана “Моцарт”.

Излагали су и  пчелари, произвођачи здраве хране, посластичари, локална удружења, мљекара “Перфето плус” из Невесиња, Синема клуб Фоча, Наша мала дестилерија из Источног Сарајева, месара “Нерић” из Рогатице, вишеградско Удружење жена “Соко” и пекара “Адриа”.

-Представили смо здраву храну коју узгајамо, житарице од хељде, јечма , пшенице, поховане палачинке са хељдом, питу од хељде, кукурузне пите, све домаће и здраво-каже Веселинка Пејовић, једна од узгајивача здраве хране.

Ручно рађене макете кућа, замкова и манастира са простора бивше Југославије представио је Гачанин, Лазар Зимоњић, а прегршт рукотворина израдиле су и  вриједне фочанске домаћице.

На сваком кораку израз добродошлице, домаћа ракија и ликери вриједних Фочака.

Сви су се на крају зауставили да пробају фочанско пиво “Рафт” које прави Бобан Јанковић.

– У питању је домаће пиво рађено по рецептима који су стари по три, четири вијека, од састојака корисимо воду, јечам, квасац, слад, без икаквих додатака, потпуно природан произво. Квацсе и сладове из Белгије, Њемачке, Америке, Словеније, домаћа је само вода , љубав и струја-прича Јанковић.

Јубиларни десети фестивал чији је циљ промоција гастро-културе као једног од важних дијелова комплетне туристичке понуде приредјује Туристичка организација Фоча.

– Из године у годину фочански угоститељи све више се труде да на свом менију имају разна традиционална јела. Ефекат тога је позитивна повратна информација, односно одлични утисци гостију који долазе у Фочу. Они су одушевљени традиционалним јелима која нуде ресторани и произвођачи здраве хране-рекла је Љепосава Ђајић, директорка ТО Фоча.

Гастро фест већ деценију доказ је богатства традиције и поноса српског народа, али и још један показатељ да је Фоча општина у којој туризам има велику шансу.

 

Поделите: