Search
Close this search box.

КОНФЕРЕНЦИЈА БЕБА У ФОЧИ: ПОМОЋИ ПОРОДИЦЕ ДА БУДУ БРОЈНИЈЕ

Манифестација „Конференција беба“ чији је циљ афирмисање наталитета јачањем истинских вриједности породице, окупила је у Фочи 90 беба до двије године старости рођених у протекла 24 мјесеца.

Са осме смотре беба, коју заједно оранизују општина Фоча и ресорно министарство, поручено је да су промоција породице и здравог рађања, као и повећање броја рођених приоритети надлежних институција.

За сатак времена дружења у Градском позоришту изабрали су трочлано предсједништво, за које су обезбијеђене новчане и друге награде.

Титулу предсједнице понијела је једноипомјесечна Софија  Мићевић, први потпредсједник је Павле Кулић, који је на свијет дошао прије мјесец дана, док је двогодишња Аника Радовић, изабрана за другу потпредсједницу.  Награду је добила и најпородица Његоша и Татјане Бадњар из Поповог Моста, који имају петоро дјеце.

Софијин отац, педесетједногодишњи Миро Мићевић истакао је да овакве акције доприносе побољшању наталитета.

-Најважније од свега је да се дјеца рађају. Ми смо се потрудили да добијемо треће дијете, које нас је много обрадовало-рекао је Мићевић.

Фоча је 32. локална заједница у Српској у којој је ове године одржана ова манифестација.

-Министарство организује Конференцију беба као подршку традиционалној породици и бољем наталитету. Суштина је у томе да би свака породица требала да има барем троје дјеце, јер нам то треће дијете обезбјеђује просту репродукцију-рекла је Јасмина Давидовић, ресорни министар.

Подсјетила је да министарство издваја 600 КМ за трећерођену бебу у породици, а за четврту 450 КМ, те да ће она лично настојати да се ти износи повећају.

И општина Фоча настоји да кроз више мјера подстакне породице да буду бројније.

– Ми свако трећерођено дијете, као и свако новорођенче у породици у којој родитељи не раде дарујемо са 1 000 КМ, а годинама финансирамо и вантјелесну оплодњу. Ових дана завршен је конкурс и одабрано је седам жена које ће добити вантјелесну оплодњу-рекла је Бранка Саламадија, начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

 

 

 

 

Поделите: