Search
Close this search box.

ПОВРАТНИЦИ ДОБИЈАЈУ ПОМОЋ ЗА ОБНОВУ КУЋА

Представници Министарства за расељена лица и избјеглице ФБиХ и општине Фоча потписали су данас у Фочи са седам корисника бошњачке националности уговоре о донацији грађевинског материјала за санацију стамбених објеката и  обнову једне куће по систему кључ у руке. Вриједност донације је 120 000 марака, а средства обезбјеђује федерално ресорно министарство.

Грађевински материјал за санацију куће у фочанском селу Бујаковина добиће и повратник Селим Беговић, који на рјешавање стамбеног питања чека већ петнаестак година.

– Као избјеглица сам  се свих ових година сналазио свакако, а тренутно живим на Илиџи. Коначно ми је драго да сам добио ову донацију да више кућу направим, имам добро имање и волио бих да се то све направи , заврши, да се вратим да живим нормално-казао је Беговић.

Представник Министарства за расељена лица и избјеглице ФБиХ Сеад Мулалић појаснио је да ће шест корисника добити грађевински материјал, док ће једном кориснику бити обновљена кућа по систему ”кључ у руке”.

– Комплетан грађевински материјал биће испоручен свим корисницима у року од двадесетак дана, добављач је одабран, тако да сви могу врло брзо да почну са радовима. Извођач радова за обнову  куће по систему кључ у руке биће врло брзо уведен у посао тако да ће се и то у овом љетњем периоду завршити-појаснио је Мулалић.

Федерално министарство и општина Фоча примјер су квалитетне међуентитетске сарадње када су у питању заједнички инфраструктурни пројекти, као и различити програми подршке одрживог повратка на подручју ове локалне заједнице, рекао је замјеник начелника општине Фоча , Зоран Елез:

-Више заједничких пројеката и активности смо реализовали и чине се велики напори да би се ријешили проблем повратника на подручју Фоче као и бројни други проблеми наших суграђана-рекао је Елез.

Партнери су недавно потписали и споразум о заједничком финансирању уређења локалних и некатегорисаних путева на подручју ове локалне заједнице, чија је вриједност 300 000 марака.

Споразумом је предвиђено да се у овој години реконструишу путеви у тринаест фочанских градских и приградских мјесних заједница у складу са Програмом уређења локалних путева.

Половину средстава у износу од 150 000 марака обезбиједиће федерално министарство, док ће другу половину издвојити локална управа из буџета.

 

Поделите: