Search
Close this search box.

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ДВАДЕСЕТ КУЋА ЗА ИЗБЈЕГЛЕ И РАСЕЉЕНЕ СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ У ФОЧИ

Увођењем извођача радова у посао, у Фочи је данас озваничен почетак изградње двадесет кућа, за избјегла и расељена лица српске националности, који се финансира у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда /САФ/.

Пројекат, у оквиру којег ће бити обновљено и 12 кућа у Рогатици, пет у Чајничу, као и три куће за српске повратнике у Горажду, реализује Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, а укупна вриједност радова је 1,6 милиона марака.

KUCE FOCA 4

Радован Грајић, помоћник министра за избјегла и расељена лица Српске, који је присуствовао почетку радова на имању Ковиљке Љубоја у Фочи , рекао је да је рок за завршетак овог пројекта 90 дана.

-Имаћемо двадесет срећних породица који су са доста нестрпљења ово чекали. Направили смо добар избор корисника, што потврђује и ова породица Љубоја који су годинама чекали на рјешење стамбеног питања. Кредитна средства су из Саудијског фонда, путем којег је Влада РС аплицирала за обнову око 400 кућа, што у Српској, што у Федерацији БиХ, и очекујемо да до наредне године у ово доба све то и завршимо-рекао је Грајић.

KUCE FOCA 2

Шездесетогоидшња Ковиљка Љубоја током ратних дејстава из Вареша је избјегла  са породицом у Фочу. Од 1994.године живјели су по муслиманским кућама, а онда смјештај добили у алтернативном смјештају у Миљевини. Са сином Данијелом отпочела је изградњу куће у Улици Браће Југовића у Фочи прије двије године. Захваљујући овој донацији за три мјесеца, послије више од двије деценије, дочекаће свој кров над главом.

-Када видим циглу овдје схватићу да је свему дошао крај, тешко је било чекати све ове године. Коначно моја кућа, заспим мирно, нико ме не дира , што смо годинама прижељкивали-задовољан је Ковиљкин син, Данијел Љубоја.

KUCE FOCA 5

Захваљујући сарадњи са Министарством за избјегла и расељена лица на подручју Фоче у овој години реализује се више пројеката стамбеног збринњавања избјеглих и расељених лица, чија је вриједност око пет милиона марака.

-То је велика помоћ и нама и нашим грађанима, јер ћемо поред ових двадесет кућа, изградити и двије стамбене зграде у Фочи , једну са двадесет станова, а другу са дванаест, а затим још и три стана за ове категорије, која нисмо стигли да реализујемо прошле године-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

KUCE FOCA 6

Представници Министарства и општине посјетили су и мјесто радова, који су у завршној фази, на градњи три куће из програма ОПЕК-а у оквиру којег ће у Фочи бити изграђено 15 кућа.

Пројекат САФ финансира се из кредита Саудијског развојног фонда у износу од 15 милиона долара, односно око 22 милиона КМ, намијењеног БиХ за потребе реконструкције 917 стамбених јединица за избјеглице и расељена лица у мјесту пријератног боравка. Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске ће у оквиру овог пројекта пружити помоћ у обнови индивидуалних стамбених јединица за укупно 374 породице, од чега на подручју Српске за 111 породица, а на подручју Федерације БиХ за 263 породице. Укупна планирана вриједност изградње 374 стамбене јединице износи 11,3 милиона КМ.

Поделите: