Search
Close this search box.

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ЗА 2016.ГОДИНУ, ИМЕНОВАНИ ВРШИОЦИ ДУЖНОСТИ ДИРЕКТОРА ПЕТ ЈАВНИХ УСТАНОВА

Укупна буџетска средства општине Фоча у 2016. години износила су 11.808.319 марака, а потрошено је 12.152.847 КМ, тако да је остварен буџетски дефицит од 344.528 марака, подаци су из извјештаја о извршењу буџета, који је усвојен на данашњој сједници локалног парламента.

Укупни приходи у 2016. години мањи су за милион марака у односу на средства планирана ребалансом, а највећи подбачај остварен је на непореским приходима којих је убрано 2.067.000, а планирано 2.595.000 КМ.

Доста мањи износи од планираних укњижени су и на грантовским средствима.

Начелник Одјељења за финансије Мирајана Давидовић навела је да је на смањење непореских прихода највише утицао мањи прилив средстава од шумских сортимената, којих је у 2016. години посјечено мање у односу на претходне године.

Она је нагласила да је 2016. година била веома плодотворна јер је, како је нагласила, реализовано осам милиона марака инвестиција, од којих је највећа реконструкција примарног водовода, а у буџет се слило 2,2 милиона марака из екстерних извора.

И начелник општине Радисав Машић је одбацио наводе опозиционих одборника да се према буџету односило недомаћински.

Он је истакао да су изостала међународна грантовска средства, јер Србија није испоштовала своје обавезе из пројекта прекограничне сарадње Фоче и Ужица, па је стопиран тај пројекат, којим је било предвиђено формирање центара за обуку и спасавање од поплава.

На примједбе да доста ставки из буџета није испоштовано, Машић је одговорио да је велика већина планираних давања реализована, те да неке мање ставке нису испоштоване из практичних разлога.

Опозициони одборници из СДС-а и НДП-а оцијенили су да је дефицит показатељ недомаћинског пословања, те да потрошња није била у складу са буџетским планом.

Усвојено и више извјештаја о реализацији инвестиционих програма.Одборници су, између осталог, имали примједбу да је реконструкција тротоара у Улици краља Петра коштала много више него што је планирано. Програмом уређења грађевинског земљишта у 2016. години било је планирано да се за ту намјену издвоји 124.000, а утрошено је 486.521 КМ.

Некадашњи начелник Одјељења за урбанизам Бранка Саламадија појаснила је да је на тендеру постигнута вриједност од 340.000, а да је додатно повећана због постављања колектора за другу фазу обнове водовода и канализације, те због замјене дотрајалих стубова расвјете и изградње паркинга код зграде полиције.

На сједници је одлучено да ће највеће општинско признање „Повеља општине Фоча“ ове године бити додијељено привреднику Енесу Хајдаревићу, док ће признање „Почански грађанин Фоче“ добити министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић, одлучено је на данашњој сједници Скупштини општине Фоча.

Признања ће им бити уручена на свечаној сједници фочанског парламента за Дан општине, 9. маја.

Сарајевски бизнисмен Енес Хајдаревић прошле године је властитим средствима, као дар завичају, подигао бетонски мост на ријеци Сутјесци у фочанској Мјесној заједници Попов Мост, вриједан више од 150.000 КМ.
Хајдаревић је познат као велики добротвор тог краја, јер сваке године стипендира ученике подручне школе српске и бошњачке националности, а раније је асфалтирао и локални пут, те обновио сеоску џамију.
Голићева је призање заслужила уврштавањем Универзитетске болнице Фоча у пројекат енергетске ефикасности, чиме је овој установи омогућено да реновира вањску столарију, фасаду и систем гријања, што је за сада урађено на централној згради, а ускоро ће услиједити и радови на преостале четири болничке зграде.

За Дан општине биће уручене и двије захвалнице- Милану Милановићу, шефу одсјека радиологије на Високој здравственој школи у Београду, родом из Фоче, због несебичне помоћи студентима из Републике Српске, те доприносу у развоју Националног парка „Сутјеска“, као и Желимиру Тројеру, пензионисаном професору социологије у Средњошколском центру Фоча за значајне резултате на очувању и унапређењу општедруштвених вриједности.
Новчане награде у износу од 500 КМ додјелиће се некадашњем руководиоцу фочанског музеја Рајку Марићу за допринос на отварању Спомен собе погинулим борцима, одбојкашким тренерима Алексадру Ерићу и Миломиру Давидовићу за остварене резултате у области спорта, студенткињи метеорологије на Физичком факултету у Београду Милици Тадић из Фоче – најбољем студенту метеорологије у претходној години, те групи младих која је за Дан Републике Српске на једној стамбеној згради у Фочи поставила тридесетак метара дугу заставу са ликом Светог Стефана, чиме је допринијела промоције општине.

 

Именовани вршиоци дужности директора јавних установа

На сједници су именовани вршиоци дужности директора општинских установа, од којих двоје остају на тим руководећим мјестима- Владимир Пантовић у Центру за културу и информисање и Љепосава Ђајић у Туристичкој организацији, док су у три установе именовани нови руководиоци- Радмила Павловић је у Градској апотеци замијенила Горанку Митровић, Снежана Голијанин је именована за в.д. директора Центра за социјални рад умјесто Иване Вуковић, а Сњежана Кунарац за в.д. директора Музеја Старе Херцеговине умјесто Бранке Драгичевић.

 

Поделите: