Search
Close this search box.

ОТВОРЕН НОВИ ПРИМАРНИ ВОДОВОД: УРЕДНИЈЕ ВОДОСНАБДИЈЕВАЊЕ ГРАДА

Примарни водовод са свом пратећом модерном инфраструктуром, дужине 12 километара, чија је вриједност око пет милиона марака свечано је пуштен у рад. Ово је само први дио пројекта обнове водовода којим Фоча коначно рјешава дугогодишњи проблем водоснабдијевања, а старе азбестне цијеви замјењује савременим.

Прва фаза пројекта обухватила је изградњу главног доводног цјевовода од каптаже Лучка врела до новог резервоара који је изграђен на већој висинској зони у насељу Обилићево, изградњу растеретне коморе, аутоматске хлорне станице, 2000 кућних прикључака са аутоматским очитавањем и секундарних водовода мањих пречника.

Све то доприноси квалитетнијем и уреднијем водоснабдијевању на подручју општине са којим су годинама грађана Фоче мучили муке.

-Ово је заиста добро за све нас,Фоча је има проблем са водом , увуијек мањак, није ни квалитет био баш добар, ја се надам да ће сада са овим бити уредније и боље водоснабдијевање-каже Фочак, Владе Ковачевић.

У општини оцјењују да је ријеч о највећем капиталном пројекту у Фочи у послијератном периоду. Након прве фазе обнове водовода која је трајала годину дана, услиједиће и друга фаза пројекта која подразумијева изградњу секундарне и канализационе мреже.

-Петнаест километара секундарне мреже у граду, изградњу водовода до насеља Драгочава и реконструкцију водовода у насељу Миљевина. Упоредо ће се радити и канализациона мрежа у граду. Друга фаза ће коштати око осам милиона-рекао је Радисав машић, начелник општине Фоча.

За наставак друге фазе већ је израђена пројектна документација. Почетак радова, који се финансирају из кредита Европске инвестиционе банке, диктираће обезбјеђивање грант средстава што је задатак Владе РС.

-У претходној фази ми смо имали подршку Европске комисије кроз грант ИПА 2010. Тих средстава више немамо , а у жељи да општинама олакшамо велике инвестиције Влада РС је аплциирала на различите потенцијалне фондове и очекујемо повратне информације. Надам се да ће тај проблем бити ускоро ријешен и онда бисмо могли да кренемо у даљи утрошак кредитних средстава и нову фазу радова-појаснила је Радмила Михић, помоћник министра финансија РС.

Трећа фаза обнове водовода подразумијева изградњу колектора отпадних вода чиме би овај капитални пројекат у Фочи, чија је укупна вриједност десет милиона евра, био приведен крају. Осим Фоче,  пројекат обнове водовода проводи се у још двадесет двије локалне заједнице у Српској.

Поделите: