Search
Close this search box.

ПРОТИВРГРАДНА ОПРЕМА ГАРАНТУЈЕ ВЕЋИ ПРИНОС МАЛИНЕ

Уговоре о испоруци противградних система и опреме за узгој малине, чија је вриједност 24 512 марака, потписало је данас осам пољопривредника са подручја општине Фоча са представницима ове локалне заједнице. Опрему је донирао УНДП,  а општина Фоча изабрала кориснике по задатим критеријумима.

Да је малинарство у успону на подручју Фоче потврђују све већи број пољопривредних произвођача који се одлучују за ову културу. Многима од њих то је и једини извор прихода. Тако и Грују Тешевићу из фочанског села Брајићи који узгаја малину на седам дунума земље и, како каже, успјева да од те производње прехрањује цијелу породицу. Противрградна заштита коју је добио помоћи ће му да очува производњу.

-Ово ми много значи да заштитим малине од непогода, тако да ћу тиме сачувати производњу, али и да је проширујем-рекао је Тешевић.

malinari-ugovori

Донацијом задовољан и Никола Ковачевић из села Штовић.

-Ја раније нисам имао никакву заштиту, сада ће ми бити лакше много, а надам се да ће бити и веће користи од производње и бољег рода-мишљења је Ковачевић.

Главни критеријум за одабир малинара за донацију били су дугогодишња производња, капацитет и постигнути резултати производње, кажу у општини.

-Они су своју дјелатност одредили и за убудуће и ова помоћ је сигурно отишла у добре руке. Ми смо ову опрему добили од УНДП-а, као наше власништво, али смо уступили на кориштење малинарима на период од три године, колико ћемо контролисати све то, и након тога, ако заслуже, пољопривредницима ћемо пренијети у трајно власништво-објаснио је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

malinari-ugovori-3

На подручју Фоче тренутно је регистрован 41 произвођач малине којима општина обезбјеђује подстицаје и друге видове помоћи. У наредном периоду план је да се оснује и локално Удружење малинара кроз које би остварили бољи откуп и сигуран пласман црвеног блага на тржиште.

Поделите: