Search
Close this search box.

МУЗЕЈ “СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА”: ДОКУМЕНТОВАЊЕ ФОЧАНСКИХ ЗНАМЕНИТОСТИ И КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОГ БОГАТСТВА

Изложба слика “Мали формат:слике, цртежи и објекти” на којој доминирају мотиви и знаменитости Фоче  отворена је синоћ у галерији Музеја Стара Херцеговина. На 36 малих уља на платну, димензија 30 пута 20 центиметара, представило се 14 сликара из Фоче и оних који су поријеклом из ове општине, а живе у другим градовима и државама.

izlozba-muzej-slika-2

Љубитељи умјетности и сликарства имали су прилику да уживају у сликама са мотивима сат куле, храма Светог Саве, кањона Сутјеске, рафтинга, споменика на Тјентишту и осталим локалним знаменитостима и природним богатствима.

-Ја сам поријеколм из Фоче, а живим у Чачку, и јако ми је драго да када дођем овдје могу да видим мој град осликан у пуном свом сјају , са најљепшим мотивима који га красе и чине његову суштину. Доста различитих израза, мотива који карактеришу Фочу, све је прелијепо-каже Даница Блазинић, једна од посјетилаца изложбе.

Иако бројни аутори нису могли да присуствују изложби, њихови најближи својим доласком посвједочили су да су везани за Фочу и умјетност, која у овој локалној заједници живи и привлачи све већи број заљубљеника. Међу њима и родитељи аутора слика Бојана Видовића, Мирослава и  Миле Видовић.

-Мој син није тренутно ту, у Кананди је, има изложбу, али није прпоустио прилику да ипак својим дјелима да допринос и овој изложби кратке умјетничке форме у Фочи. Ово је одлилчна идеја и прилика за афирмацију младих умјетника-каже Мирослава Видовић.

izlozba-muzej-slika

Слике, настале за непун мјесец дана, иако минијатуре, много тога говоре о Фочи, њеној околини, историји и огледало су њеног културног живота. Представник аутора, Радмил Ковачевић:

-Ова разноврсност слика говори о томе да сваки аутор има своје виђење свијета који га окружује што доприноси већој оригиналности ликовних дјела. Опво је заиста један важан догађај, празник за очи који овом малом мјесту много значи-рекао је сликар Радмил Ковачевић, који је и представник аутора изложбе.

Идеја за изложбу потекла је од сликара Данила Ивановића, Фочака, који живи и ради у Норвешкој. Руководство Музеја препознало је његову идеју и фочанској публици доказали да је умјетност један од начина његовања историје и културе.

-Ми смо подржали ову идеју јер она укупља умјетнике, јер даје Фочи поптуно ново, прелијепо лице, о чему говори и велика посјећеност. Изложба је уједно увертира у велику изложбу која ће бити отворена 20.октобра када ће већина ових аутора изложити своје слике на великим форматима. Те слике већ су поклоњене Музеју, а биће представљене на изложби која ће бити продајног, аукцијског карактера. Сав приход који се прикупи биће поклоњен  нашој установи, а ми ћемо средства намијенити за унутрашњу реконструкцију зграде. Ово је један диван вид подршке, поклона и помоћи Музеју за његов 60.рођендан који прослављамо током цијеле ове године-рекла је Бранка Драгичевић, директорица Музеја у Фочи.

izlozba-muzej-slika-5

Начелник општине Фоча Радисав Машић изразио је захвалност свим ауторима слика и истакао да су овом изложбом дали значај Фочи због чега је изложба допринос, не само умјетничком, већ и туристичком представљању ове општине. Љубитељи кратке умјетничке форме изложбу могу погледати  наредних 14 дана.

Поделите: