Search
Close this search box.

ДВАДЕСЕТ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У ПАПРАТНОЈ ЊИВИ КОД ФОЧЕ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на споменик на Папратној њиви код Фоче данас су обиљежене 24 године од погибије 42 српска борца и цивила у одбрамбено-отаџбинском рату.

Припадници Армије РБиХ 20. септембра 1992. године ушли су дубоко у српску територију и поставили засједу на путу Калиновик – Миљевина. На изласку из шумарка, на пропланку званом Папратна њива камион ВРС, који је поред бораца превозио и цивиле из Калиновика, Миљевине и Трнова, засут је митраљеском паљбом, “осама” и “зољама”. Сви који су били на камиону су погинули, а многи од њих су изгорјели, тако да је идентификација страдалих била тешка.

-Мени су мајка и сестра тога дана кренуле из Калиновика за Фочу код мене. Овдје је била засједа, обје су погинуле, сестра ми је имала само седамнаест година. Никад није тачно утврђено ко је то урадио, нико није одговарао за овај напад-прича Фочак Драго Џилит.

papratna-njiva-pomen-2

Кукавички напад  на камион Војске РС још је један је у низу злочина муслиманске армије који су у протеклом рату почињени на подручју општине Фоча, а који су остали некажњени.

-Ово је била подла засједа, нељудски чин, над женама, цивилима, војницима. Нико није процесуиран и наша обавеза је да стално посјећујемо ова стратитша, тражимо правду, вршимо притисак да се дође до истине, а то би требало да буде и обавеза БиХ да се једном стави тачка на тужне и тешке догађаје из прошлости, без којих се не може ићи у будућност-рекао Милош Лазовић, члан БО Фоча и замјеник предјседника Предсједништва БОРС-а.

Осим родбине, цвијеће су код споменика положиле делегације организација проистеклих из посљедњег рата из Фоче, Миљевине, Калиновика и Трнова, те представници општинских власти Фоче и Калиновика. Споменик на којем су исклесана имена страдалих и дијелови изгорјелог камиона остали су да свједоче о страхотама рата и да опомињу да се такво зло никада више не понови.

Поделите: