Search
Close this search box.

ЛОКАЛНИМ ПАРТНЕРСТВИМА ДО ВЕЋЕГ БРОЈА РАДНИХ МЈЕСТА

У Фочи је данас одржана једна од радионица у оквиру пројекта “Подршка локалним партнерствима за запошљавање у Босни и Херцеговини”, чији је циљ подршка стварању нових радних мјеста и локалном развоју кроз институционализацију сарадње између локалних актера. Потенцијални апликанти, међу којима су и општине Фоча и Калиновик, имали су прилику да се информишу о могућностима за добијање грантова у износу од 150,000 до 200,000 еура, а који ће бити додијељени путем јавног позива унутар пројекта у периоду од 2016. до 2018. године.

projekat 2

Позив је отворен до 6.септембра  2016. године за све општине и градове у Босни и Херцеговини, који се могу пријавити у партнерству са заводима за запошљавање, акредитованим образовним институцијама, предузећима и удружењима грађана.

-Основни смисао је да ових пет субјеката раде у сарадњи и да заједно проводе пројекте. Грантови су веома добри, а новац треба да буде употријебљен за запошљавање и отварање нових радних мјеста, првенствено људи са бироа. Додатне бодове добијаће они који би да запосле младе људе или особе у средњим годинама који су дуго на евиденцији бироа, или рањиве категорије, на примјер особе са инвалидитетом и ромску популацију-каже службеница за мониторинг и имплементацију пројекта, Маринела Доманчић.

Предност ће имати они пројектни приједлози који понуде трајна рјешења проблема запошљавања, односно одрживо запошљавање, појашњава Доманчићева:

-Ићи ће се на то да се покуша покрити што већа територија БиХ, међутим пресудан ће бити квалитет пројекта и отварање нових радних мјеста. Процјењивање апликација ће радити три независна стручњака у периоду од септембра до октобра, с тим што ћемо ми, надам се, већ у октобру знати ко ће бити позван да поднесе комплетан пројекат, а након чега ће услиједити додјела грантова-појаснила је Доманчићева.

projekat 3

Шансу за нова радна мјеста у овом пројекту види општина Фоча.

-Ми ћемо заједно са већим бројем послодаваца са подручја општине и са свима који имају добар програм за запошљавање направити апликацију за пројекат. Апликанти и кооопликантни партнери провешће низ активности на пројекту, а циљ је запошљавање тридесет нових радника, првенствено у дрвној индустрији. Већи број послодаваца доставиће у наредним данима своје програме како бисмо видјели о којим профилима се ради, да ли имамо таквих на бироу и да ли су потребне преквалификације или само обуке и оспособљавање као специјализованих радника-рекла је замјеник начелника општине, Раденка Срндовић.

Ни општина Калиновик неће пропустити прилику да аплицира на пројекат.

-Пројекат који смо замислили да реализујемо подразумијева осам до десет радних мјеста, а ми ћемо се потрудити да дођемо до економски одрживог пројекта и радних мјеста која ће се задржати и у наредним годинама и након завршетка програма-каже начелник општине, Милева Комленовић.

Укупна вриједност пројекта је 4,4 милиона евра, од којих су 3 милиона евра намијењена за додјелу бесповратних средстава локалним заједницама у БиХ. Пројекат је дио шире подршке ЕУ локалном развоју и запошљавању, а проводи га Међународна организација рада (ИЛО).

 

Поделите: