Search
Close this search box.

ЗАДОВОЉАВАЈУЋЕ СТАЊЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ У ФОЧИ

Стање безбједности на подручју општине Фоча је задовољавајуће, али је неопходно још више радити на одржавању јавног реда и мира, оцијењено је на данашњем састанку Форума безбједности општине који чине представници полиције и локалне заједнице. До овакве оцјене дошло се након сагледаних резултата рада полицијских службеника, медијске слике стања безбједности, као и личног осјећаја сигурности грађана.

forum 2

Од почетка године у Фочи се биљежи смањење броја кривичних дјела за 20 одсто у односу на прошлу годину. Забиљежен је пораст броја извршених прекршаја из области јавног реда и мира за 38 одсто, као и пораст броја саобраћајних незгода такође за 38 одсто.

-Јавни ред и мир нарушаван је 38 пута у овом извјештајном периоду, а прошле године у истом периоду биљежимо 25 прекршаја . Дакле у порасту је, а најчешћи прекршаји су туча и физички напад, вријеђање, изазивање буке и непримјерено понашање. Ово питање се тиче и рада полицијских органа, али и надлежних инспекцијских органа и треба заједно радити на рјешавању и идентификовању ових и свих осталих проблема, што је управо и циљ Форума-навео је начелник СЈБ Фоча, Велимир Костовић.

На Форуму је истакнуто да је заједничким радом полиције и општине урађено  доста активности како би се повећала безбједност у граду и закључено да је неопходно подићи безбједност учесника у саобраћају, посебно ђака пред полазак у школу.

-Наћи ће се рјешење за безбједно кретање ученика према ОШ „Свети Сава“ Немањином улицом гдје је тренутно у току надоградња нових станова на постојећим зградама, као и рјешење за све чешћу неприлагођену вожњу у близини ОШ „Веселин Маслеша“. Грађани су у дискусијама истакли и проблеме које имамо са старим, дотрајалим дрвећем у Фочи које представља опасност и задужили смо Цивилну заштиту и комисију да направи процјену и интервенише-рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

forum 3

Поново је актуелизована прича о враћању статуса Центра јавне безбједности Фочи. Овај захтјев у општини сматрају оправданим, имајући у виду површину општине и њен географски положај.

-Уколико ипак, не дође до враћања Центра , полицијска станица би онда требало да има већи број запослених, већи број овлаштења и могућност да интервенише тамо гдје год је потребно-рекао је Машић.

Без обзира на то да ли ће Фочи бити враћен Центар јавне безбједности, задатак и општинских и полицијских органа је да безбједносна ситуација у граду буде стабилна.

Поделите: