Search
Close this search box.

ИЗГРАЂЕНА ПОЛОВИНА ПУТА ДЕСНОМ ОБАЛОМ ТАРЕ

Од осамнаест километара дужине колико је пројектом предвиђено да се изгради пута десном обалом ријеке Таре до сада је завршено више од половине. У општини која је и инвеститор, задовољни су динамиком којом Инжењеријска јединица Оружаних снага БиХ пробија трасу. Поред 200 000 марака које су обезбијеђене из буџета, очекује се да ће остатак средстава у овом пројекту ускоро бити обезбијеђени од ресорних државних и ентитетских министарстава, као и од међународних фондова.

TARA PUT VII

Осим што ће уређењем путне комуникације бити ријешени бројни проблеми који су отежавали нормално кретање туристима и њиховим домаћинима током сезоне, изградња је значајна и за развој села и пољопривреде у овом крају.

-Ми на овај начин улазимо у сва она села у која се могло ући једино преко Челебића веома лошим путевима и стазама. Овако се сеоска подручја отварају, пружа се могућност становништву да се бави пољопривредом, али и да своје услуге и призиводе понуде и рафтерима и туристима, зато је наша жеља да овај пут завршимо што је могуће прије-рекао је начелник општине Фоча,  Радисав Машић.

opstina tara

Ријешени су и сви имовинско-правни односи на овом подручју што је још један од разлога за несметано одвијање радова.

-До сада по том питању нисмо имали никаквих проблема, вјерујемо да их неће бити. Послије ових сеоских подручја улази се у простор који је у влаништву Шума РС , а Влада РС је већ донијела одлуку о проглашењу општег интереса на овом подручју, тако да ми радимо том трасом-додао је Машић.

TARA PUT III

Изградња ће коштати милион и по марака,. Очекује се да ће ускоро овај значајан пројекат финансијски подржати ресорна државна и ентитетска министарства, али и међународни фондови, како би израчуната финансијска конструкција била затворена.  Завршетак пута десном обалом Таре отвара и нове могућности за унапређење туристичке понуде на подручју општине Фоча, која је недавно уврштена у топ десет најатрактивнијих туристичких дестинација у РС.

 

Поделите: