Search
Close this search box.

УКЛОЊЕНА СТАРА КОНСТРУКЦИЈА НА ЖЕЉЕЗНОМ МОСТУ: НОВИ МОСТ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Уклањањем старе конструкције настављена је друга фаза обнове жељезног моста на Дрини порушеног приликом НАТО бомбардовања. Слиједе грађевински радови и монтажа нове конструкције, а затим асфалтирање и уређење како би до краја године Фочаци коначно добили модерну путну комуникацију.

most konstrukcija 4

За два мјесеца зворничко предузеће „Еникон градња” привело је крају демонтажне радове на жељезном мосту. Уклоњена је постојећа, слиједи монтажа нове модерне конструкције, а потом финални радови.

-Сада приступамо грађевинским радовима на обалним стубовима, и монтажи нове конструкције. Иначе нова конструкција је у завршној фази фарбања. Услиједиће њено монтирање, а затим завршни радови, асфалтирање, фарбање, уређење и пуштање моста у функцију. Реалан рок завршетка свих радова је четири мјесеца-рекао је директор предузећа, Мирослав Лазаревић.

most konstrukcija 2

Стотину осамдесет метара дужине, десет метара ширине, двосмјерни саобраћај, пјешачке стазе и укупна тежина од 400 тона-карактеристике су новог моста.

most konstrukcija

Овим пројектом Фоча рјешава велики саобраћајни и комунални проблем и добија савремену комуникацију која ће изгледом и технологијом одговарати и пјешацима и возачима, истиче начелник општине Фоча, Радисав Машић.

-Ово је након 16 година први мост овакве врсте који се прави у РС, само у Шамцу је раније направљен један овакав, што довољно говори о сложености овог посла. Један овакав мост постоји у Србији, у Јагодини, и то је доказ да су ово конструкције који изискују посебно мајсторство и умијеће. Својим димензијама и изгледом мост ће представљати и украс града-рекао је Машић.

most konstrukcija 2

Нови мост сачуваће првобитни изглед, како то налаже његов статус националног споменика културе БиХ. Средства у износу од три милиона колико је неопходно за његову обнову заједно обезбијеђују Општина Фоча и Влада РС. Карлов мост грађен је од 1882. до 1884. године у вријеме Аустроугарске монархије. Рушен је у Другом свјетском рату и 1995.године у бомбардовању НАТО-а.

Поделите: