Search
Close this search box.

ПРОЈЕКАТ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ: КРЕЋЕ ОБНОВА УНИВЕРЗИТЕТСКЕ БОЛНИЦЕ У ФОЧИ

У оквиру прве фазе пројекта енергетске ефикасности нову столарију, фасаду, изолацију и кров, као и нови систем централног гријања до краја године добиће поликлиника и главна зграда Универзитетске болнице у Фочи.

Уговор вриједан 2,2 милиона марака са извођачем радова, предузећем “Грађење” Источно Сарајево, потписали су данас представници болнице и општине Фоча.

Централни блок фочанске болнице у наредна четири мјесеца биће у потпуности реновиран чиме ће бити остварена уштеда енергије и до 50 одсто, као и много бољи услови за рад запослених и боравак пацијената из свих крајева Српске.

–Ово је највећа инвестиција у болници од њеног оснивања 1958.године. Радови крећу, а ми коначно добијамо изглед какав доликује једној здравствено-образовној установи-рекао је директор Универзитетске болнице Фоча, Вељко Марић.

Посао је повјерен предузећу “Грађење” из Источног Сарајева, који обећавају да ће радове извести у предвиђеном року.

-Данашњим чином увођење у посао ми се конкретно упознајемо са локацијом и карактером посла тако да ћемо у наредним данима дефинисати коначне кораке у уговором предвиђеним роковима и успјешној реализацији. Послови се односе на измјену фасаде и столарије, измјену кровне конструкције и система гријања-рекао је Зоран Попић, директор предузећа.

Упоредо са првом фазом пројекта, припрема се документација за другу фазу, вриједну око четири милиона марака, у којој ће ново рухо у наредној години добити и преостали павиљони болнице.

efikasnost

Подршку пројекту пружиће и општина Фоча.

-Веома је важно што ће ова инвестиција ангажовати и дио радника са подручја општине Фоча, а болница, која је и наставна база Медицинског факултета, моћи ће још боље да одговара својим потребама и тиме стварати услове и за развој факултета и града уопште-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Осим Фоче, пројекат енергетске ефикасности јавних зграда у РС обухвата још тридесетак локалних заједница на подручју Српске. Спроводи га Влада РС, а  финансира се кредитним средствима Свјетске банке у износу око 12 милиона долара.

Поделите: