Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖЕН ДАН ФОЧАНСКЕ БРИГАДЕ ВРС

Паљењем свијећа и полагањем вијенаца на Градском гробљу Божовац и централном спомен обиљежју палим фочанским борцима у протеклом одбрамбено-отаджбинском рату у БиХ представници Борачке организације општине Фоча обиљежили су данас двадесет и четири године од формирања фочанске бригаде Војске Републике Српске.

У општинској Борачкој организације истакли су да су од завршетка рата до данас ветерани Фоче били и остали истински поборници стабилизације мира и изградње РС.

-На данашњи дан су заправо почела ратна дејства у Фочи и то паљењем српских кућа и убијањем српских цивила, а српски народ је у самоодбрани кренуо у војно организовање како би заштитио своја огњишта и двоју отаџбину-истакао је Срђан Станковић, предсједник Предсједништва општинске Борачке организације.

У протеклом рату у Фочи је погинуло 646 српских бораца и цивила, а тежа рањавања преживјело је 545 ратних војних инвалида. На Видовдан 1994.године Фочанску бригаду орденом Немањића одликовао је тадашњи предсједник РС Радован Караџић.

Српски борци у Фочи су на почетку  рата организовани су у осам батаљона и два самостална одреда која су прерасла у тактички групу „Дрина“,  а затим у двије лаке пјешадијске бригаде које се спајају у једну Седамстоједанаесту херцеговачку пјешадијску бригаду у саставу Херцеговачког корпуса. Фочанска бригада је у зависности од ратних потреба и степена мобилизације бројала  од 3 500 до 5 000 бораца.

Поделите: