Search
Close this search box.

УСВОЈЕН ПРОГРАМ УРЕЂЕЊА ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА ОД 2,4 МИЛИОНА

 

Одборници СО Фоча усвојили су програм уређења грађевинског земљишта за 2016. годину у вриједности од 2 450 000 КМ, од чега је грант Владе Републике Српске за обнову моста на Дрини 1.000.000  марака.

За изградњу пута десном обалом Таре намијењено је 200.000, за лед расвјету 100 000, а за накнаду за изузето земљиште- куповина објекта Хан и земљиште за гробље у Јошаници 200 000 КМ.

-За асфалтирање локалних путева предвиђено је 400.000,  а настојали смо да у програм уврстимо све приоритете мјесних заједница-рекла је Бранка Саламадија, начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне послове.

Она је појаснила да је од укупних средстава планирано по 100.000 за асфалтирање три правца, по један километар пута, на платоу кањона Таре у мјесним заједницама Челебићи (Вучетића гробље-Челебићи), Мештревац (Борје-Суво Поље) и Заваит (Заваит-Златни Бор), те по 50.000 КМ за асфалтирање два локална пута у мјесним заједницама Попов Мост (Тројангла-Врбница) и Брод (Трноваче-Закмур).

Програмом је предвиђено 124.000 КМ за реконструкција тротоара у Улици краља Петра, док ће за санацију макадамских путева бити издвојено 50.000 КМ, а за крпљење рупа на локалним саобраћајницама на подручју читаве општине око 30.000 КМ.

Планирано је асфалтирање више краћих дионица у граду, те уређење дјечијих вртића и паркова. Усаглашене су и инвестиције, које су започете у 2015. години, а које ће се финансирати из прошлогошдишњег суфицита у вриједности од 288.900 КМ.

Одборници опозиције имали су замјерку да су поједине мјесне заједнице, са већим бројем становника, попут Миљевине, запостављене и да су у њима планирана тек симболична издвајања. Опозиционари сматрају да је умјесто асфалтирања локалних путева на подручју Челебића, средства требало, заједно са републичким институцијама улагати у асфалтирање регионалног пута од Фоче према том подручју.

Одборници скупштинске већине истакли су да претходних година није било већих улагања у мјесним заједницама Челебићи, Мештревац и Заваит, из којих се извлачи велика количина шумске грађе, те да је коначно ред да се значајнија средства издвоје за асфалтирање локалних путева на том подручју, јер је и обавеза  да се средства од посјечених шумских сортимената враћају у мјесне заједнице гдје је шума посјечена.

Већином гласова усвојен је и програм заједничке комуналне потрошње у висини од 429.000, од чега ће за јавну хигијену и одржавање зелених површина бити издвојено 190.000, за трошкове зимске службе 50.000, дератизацију и кафилеријске послове 45.000, трошкове уличне расвјете 60.000, уређење депоније и набавку ватрогасне опреме по 10.000, чишћење и уређење водотока 20.000, уређење приступа туристичким објектима 5.000, док је за непланиране трошкове предвиђено 9.000 КМ.

На сједници су усвјени извјештаји о раду и програми рада Центра за културу и информисање, Центра за социјални рад, Дома здравља, Градске апотеке, Градског музеја, Туристичке организације, а усвојена је и оставка директора Градске апотеке Снежане Малиш. За вршиоца дужности директора ове јавне установе изабрана је Горанка Митровић.

Поделите: