Search
Close this search box.

УСВОЈЕНА ПОРЕСКА СТОПА НА НЕПОКРЕТНОСТИ

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су већином гласова одлуку којом се утврђује да стопа пореза за опорезивање непокретности у 2016. години буде увећана за 25 одсто и сада износи 0,125 одсто од процијењене вриједности непокретности, а раније је износила 0,1 одсто.

У расправи је указано на проблем наплате овог пореза, која би морала да буде много ефикаснија, што је посљедица, како је оцијењено, недоречености законских рјешења.

На сједници су усвојене измјене одлуке о стамбеном збрињавању повратника у БиХ по основу реадмисије, којима се за ове намјене, осим постојеће четири, могу користити још двије стамбене јединице у Студентској улици.

Тренутно у овим становима не борави нико од држављана БиХ депортованих из западне Европе, а у три стана смјештене су социјално угрожене породице из Фоче.

Једногласно је усвојена одлука о проширењу права из социјалне заштите којом се омогућују додатна права дјеци и омладини са тешкоћама у развоју до 26. године, која нису регулисана Законом о социјалној заштити Републике Српске.

Одлука подразумијева додјелу новчане помоћи у износу од 30 одсто од просјечне нето плате у Српској потпуно непокретним лицима везаним уз постељу, чија је неспособност наступила прије 15. године живота а не могу бити обухваћена васпитно-образовним процесом, те код којих је стручно утврђена потпуна зависност од помоћи и његе других лица.

Подршку одборника добиле су и измјене регулационог плана Центар 1, којима ће се омогућити надоградња за један спрат стамбених зграда у Немањиној улици са уређењем фасада. Оронуле зграде добиће термоизолацију и нове кровове, а изглед ове улице која од Суда води према Доњој школи биће уљепшан.

Поделите: