Search
Close this search box.

ОПШТИНА ФОЧА ЗАЈЕДНО СА МЈЕШТАНИМА ЈОШАНИЦЕ ОТКУПЉУЈЕ ЗЕМЉИШТЕ ЗА ПРОШИРЕЊЕ МЈЕСНОГ ГРОБЉА

Мјесно гробље у фочанском приградском насељу Јошаница одавно је постало пребукирано за преминуле, па су мјештани приморани да на различите начине траже нова гробна мјеста.

Ситуација је постала неподношљива, због чега су одлучили да хитно затраже помоћ од надлежних како би се постојеће гробље проширило, а њихови ближњи достојно сахрањивани.

-Мјесно гробље је практично пребукирано, да нема малтене ниједно слободно гробно мјесто. Имамо великих проблема, јер морамо да отварамо старе гробнице или оне у којима су преминули сахрањивани прије пар година, како бисмо сахранили људе који се упокоје-прича Недељко Матовић, предјседник МЗ Јошаница.

Свјесни проблема Јошанчани су потражили власнике земљишног посједа непосредно до гробља како би се откупила земља и проширењем створила могућност за нова гробна мјеста.

-Ми смо ступили у контакт са једним комшијом Бошњаком у чијем је власништву земља, он је вољан да прода одређен дио земље, али ми немамо довољно новца да сами то откупимо-каже Матовић.

Јошанчани су спремни да заједно са општином новчано учествују у откупу земљишта. У општиникажу да имају слуха, али и рјешење за проблеме једне од најбројнијих мјесних заједницау овој локалној заједници.

-Ми ћемо заједно са мјештанима ријешити тај проблем, тако што ћемо издвојити средства за куповину земљишта у продужетку постојећег гробља. У ребалансу буџета за ову годину планирали смо дио средстава, а остали дио у наредној години. Мјештани ће такође скупити колико могу, јер су изразили могућност. Све ће то коштати око 20 000, ми ћемо издвојити 15 000 марака, а остатак је властито учешће мјештана. Врло брзо ће бити ријешен овај проблем-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Он је подсјетио да је локална управа током ове године у Јошаници у потпуности санирала клизиште за шта је из буџета издвојила око 200 000 марака, те да је уз помоћ средстава Владе РС у Јошаници за двије године асфалтирано око три километра пута, за шта је издвојено 300 000 марака.

Јошаница је једно од највећих стратишта фочанских Срба у одбрамбено-отаџбинском рату. У страшном злочину,који се десио на Никољдан 1992.Године,јаке муслиманске снаге из Горажда на звјерски начин убиле су 53 мјештана међу којима је било дјеце и стараца, а села спалили до темеља. Ускоро ће се навршити 23 године од овог свирепог злочина, а Тужилаштво БиХ никада није подигло оптужницу, иако су починиоци познати, нити је, како сазнајемо, Хашки трибунал икада био заинтересован за покољ недужних цивила.

 

 

 

 

 

Поделите: