Search
Close this search box.

УСКОРО ПОЧИЊЕ РЕКОНСТРУКЦИЈА ВОДОВОДА

 

Прва фаза пројекта “Водовод и канализација у Фочи“, којим ће се у овој општини ријешити један од највећих проблема са којима се грађани суочавају, почеће највјероватније на јесен, a извођач радова биће изабран у року од мјесец дана.
Фоча ће овом инвестицијом добити довољне количине здраве воде за пиће. Старе азбестне цијеви које су постављене 1958.године, за које медицина каже да су штетне, биће замијењене савременим цијевима већег профила које ће омогућити већи доток воде, а нови резервоар на вишој зони обезбиједиће бољи притисак и снабдијевање водом за све височије дијелове града.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прва фаза пројекта обухвата изградњу главног доводног цјевовода од каптаже Лучка врела до новог резервоара који ће се градити на већој висинској зони у насељу Обилићево, изградњу растеретне коморе, аутоматске хлорне станице и изградњу 2000 кућних прикључака са аутоматским очитавањем.
Међународни тендер за изградњу прве фазе овог пројекта расписан је прије два мјесеца. Комисија за јавне набавке, коју је именовао начелник општине, јуче је отворила понуде.
-Ми смо у присуству понуђача којих је било десет са уредно овјереним и запечаћеним понудама, отворили понуде, и настављамо њихову евалуацију до избора најповољнијег понуђача. Треба прегледати доста документације, након тога морамо да добијемо сагласност Тима за управљање пројектима и мишљење Европске инвестициуионе банке, за неких мјесец дана очекивати је да изаберемо најповољнијег понуђача и склопимо уговор са њим-рекла је предсједник Комисије, Бранка Саламадија.
Пројектне активности у Фочи почеле су прије двије године, а за све фазе реконструкције локална скупштина је одобрила задужење до 10 милиона КМ. Пројекат Водовод и канализација у 23 општине проводе Влада Српске и Европска инвестициона банка, а његова вриједност је 100 милиона евра, каже представник Министарства финансија РС, Бојан Мацура.
-Педесет милиона су кредитна средства ЕИБ-а, 35 одсто износе грант средства, а петнаест одсто је властито учешће општина. Сама кредитна средства су изузетно повољна са роком отплате 25 година и грејс периодом осам година-рекао је Мацура.
Он је додао да очекује да се у Фочи врло брзо крене у реализацију прве фазе пројекта.
-Очекујемо да ћемо у овој грађевинској сезони започети само извођење радова, а рок за њихово извођење је 14 мјесеци-истакао је Мацура.
Друга фаза овог највећег инфраструктурног пројекта у Фочи у послијератном периоду, подразумијева замјену секундарне мреже, изградњу водовода до Драгочаве, изградњу водовода у Миљевини и реконструкцију и изградњу канализационе мреже. У трећој фази уследиће изградња колектора за пречишћавање отпадних вода у који ће се сабирати све отпадне воде из града, пречишћавати и чисту воду враћати у Дрину. На овај начин ће се ријешити сваки проблем и водоводне и канализационе мреже, увјеравају у општини Фоча.

Поделите: