Search
Close this search box.

ИЗВРШНА ВЛАСТ ОДБАЦИЛА ОПТУЖБЕ ОПОЗИЦИОНИХ ПАРТИЈА: НЕИСТИНАМА И ОБМАНАМА ОПОЗИЦИЈА УШЛА У ПРЕДИЗБОРНУ КАМПАЊУ

Актуелна власт у Фочи предвођена начелником Радисавом Машићем одбацила је оптужбе опозиције на челу са бившим начелником ове општине Здравком Крсмановићем да одлуком о куповини хана намјеравају да због личне користи оштете буџет општине и оцијенила их неистинитим и узалудним покушајем за поновним враћањем на власт.
Представници извршне власти су на данашњој конференцији за медије истакли да фочанска опозиција, која је поднијела кривичну пријаву против начелника општине Радисава Машића, његове замјенице Раденке Срновић и секретара Скупштине Бранимира Радовића због одлуке о куповини хана, не бирајући средства обмањује јавност и плаши се сваког успјеха актуелне власти.
Незаконитих радњи приликом одлучивања о куповини хана није било, СО дала је сагласност о куповини овог објекта, категорични су општинари:
– Ми смо се за ту одлуку опредијелили зато што смо у интересу наших грађана хтјели оно ругло од објекта да коначно ријешимо. Зашто је претходна власт дозволила да објекат пропада, зашто га није купила, два пута јој је нуђено. У процесу приватизације у Фочи је продато све што се могло продати, једини објекат који је купљен је аутобуска станица, њега је општина купила, а знате и сами гдје је завршио и ко је сад његов власник. Све што се нама покушава приписати је неистина, политиканство и покушај да се оцрни општина и уђе у предизборну кампању-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.
Фочански хан, некадашње скровиште трговаца, који је саградио Мехмед-паша Кукавица 1758. године, а који је под заштитом Комисије за очување националних споменика БиХ, у процесу приватизације 2001.године је продат, а његов актуелни власник сада је Предраг Павловић. Павловић је понудио општини Фоча да купи овај објекат по цијени од 150 000 марака. На двије сједнице локалног парламента понуда је разматрана и усвојена. Начелник Машић наглашава да ће се прије уговора о куповини радити процјена вриједности објекта.
-Све што обухвата објекат хана са припадајућим земљиштем је предмет продаје. Коначан уговор потписаћемо након налаза вјештака, налаз вјештака ће показати тачну вриједност објекта. Ово је само одлука, предстоји нам процјена вриједности, подршка правобраниоца и посао који ћемо по законским процедурама привести крају-појаснио је Машић.
Замјеница начелника општине Раденка Срндовић нагласила је да продавац није желио да снизи цијену хана, јер, како је рекла, имао је и других, бољих, понуда. Опозицији је поручила да кривичну пријаву поднесе и против продавца , чиме ће се, како каже, показати има ли елемената незаконитости.
-Тако ће се најбоље показати да ли је било нечистих преговора или намјера. Уосталом, за криминална дјела увијек су потребне двије стране. Ми имамо и концепт и начин у складу са одлуком шта и како са тим објектом и како ће се њиме управљати, већ смо пријавили пројекат код Министарства цивилних послова БиХ . Надамо се да ћемо врло брзо ући у реконструкцију хана са свим заинтересованим лицима у складу са одлуком о заштити-рекла је Срндовићева и додала да Фоча зна коме су својствене нечасне и криминалне радње.
-Успјех се тешко опрашта, а ми радимо све транспарентно и одговорно. Уколико све буде прикупљено, како процедуре налажу, имаћемо у свом посједу објекат којим можемо повући средства из разних фондова који се баве заштитом природног и културно-историјског наслијеђа-додала је Срндовићева.
Предсједник СО Фоча Радојица Млађеновић рекао је да су представници опозиције на два колегијума подржавали одлуку о куповини хана, а да је само један одборник, од 25, приликом скупштинког изјашњавања био против.
-Остали су били или уздржани или за. Те неке тужбе нисам ни прочитао, не знам шта у њима стоји нити шта је општина крива с обзиром да жели да купи некретнину која ће бити намјенски кориштена и ревитализована. Све су то спекулације и зле намјере опозиције-рекао је Млађеновић.
Општинска Комисија за прописе није дала сагласност локалном парламенту за одлуку о куповини Хана, наводећи да је цијена од 150.000 марака превисока и да није утврђена стручним вјештачењем, тврди фочанска опозиција. Управо због овога су у петак на конференцији за медије саопштили да су МУП-у РС и Специјалном тужилаштву поднијели кривичне пријаве против извршне власти.
-Скупштина је по хитном поступку дала сагласност начелнику да купи хан по цијени дупло већој од тржишне, коју је власник раније постигао са купцем из Федерације БиХ-истакли су опозиционари.
На оптужбу опозиције да је цијена од 150.000 дупло већа од тржишне вриједности, коју је власник претходно договорио са купцем из Федерације, начелник Машић каже да такву информацију општина није имала. Замјеница начелника Раденка Срндовић рекла је да би о томе свему требало питати продавца.
-Продавац нам је усмено рекао, приликом преговарања, да није објекат продавао по цијени од 75 000 марака, него да је нуђена цијена од 75 000 марака, да јесте дошло до уплате дијела аванса, али да није склипио уговор нити се договорио око купопродаје. Чак је рекао и да има понуду већу од 150 00 марака. Зато треба и продавца питати-прецизирала је Срндовићева.

Поделите: