Search
Close this search box.

ПРВА ФАЗА РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ВОДОВОДА НАЈВЈЕРОВАТНИЈЕ КРЕЋЕ НА ЈЕСЕН

Прва фаза пројекта “Водовод и канализација у Фочи“ , којим ће се у овој општини ријешити један од највећих проблема са којима се грађани суочавају, почеће највјероватније на јесен, истакао је начелник општине Радисав Машић.
Машић је подсјетио да је недавно расписан међународни тендер за изградњу прве фазе овог пројекта, који ће, како каже, бити отворен два мјесеца.
-Законске процедуре се морају поштовати, с тим што су оне када су у питању међуародни тендери нешто дуже. Два мјесеца ће бити отворен тендер, прикупљање понуда траје толико, онда слиједи евалуација пројекта , изабраће се касније извођач радова, који мора добити међународну потврду и потврду тима за пројектовање Владе РС и он након тога улази у посао. Оптимално, то је три мјесеца од дана расписивања тендера-рекао је Машић.
Прва фаза пројекта обухвата изградњу главног доводног цјевовода од каптаже Лучка врела до новог резервоара који ће се градити на већој висинској зони у насељу Обилићево, изградњу растеретне коморе, аутоматске хлорне станице и изградњу 2000 кућних прикључака са аутоматским очитавањем.
-Фоча ће овом инвестицијом добити довољне количине здраве воде за пиће. Старе азбестне цијеви које су постављене 1958.године, за које медицина каже да су штетне, избацићемо из употребе, биће замијењене савременим цијевима већег профила које ће омогућити већи доток воде, а нови резервоар на вишој зони обезбиједиће бољи притисак и снабдијевање водом за све височије дијелове града-рекао је Машић.
Друга фаза овог, према Машићевим ријечима, највећег инфраструктурног пројекта у Фочи у послијератном периоду, подразумијева замјену секундарне мреже, изградњу водовода до Драгочаве, изградњу водовода у Миљевини и реконструкцију и изградњу канализационе мреже. У трећој фази уследиће изградња колектора за пречишћавање отпадних вода у који ће се сабирати све отпадне воде из града, пречишћавати и чисту воду враћати у Дрину.
-На овај начин ће се ријешити сваки проблем и водоводне и канализационе мреже у нашој општини-појаснио је Машић.
Пројектне активности почеле су прије двије године, а за све фазе реконструкције локална скупштина је одобрила задужење до 10 милиона КМ.
Пројекат Водовод и канализација у 23 општине проводе Влада Српске и Европска инвестициона банка.

Поделите: