Search
Close this search box.

ИЗЛОЖБА „НЕМОЈТЕ НАС ЗАБОРАВИТИ“ ОТВОРЕНА И У ФОЧИ

„Немојте нас заборавити“, записао је великим словима у свој ратни дневник српски официр и добровољац у Првом свјетском рату Милан Вакањац. Под истим називом у Музеју Стара Херцеговина у четвртак увече отворена је изложба на којој је кроз 59 фотографија представљено стваралаштво двојице учесника Великог рата – фотографа Ристе Марјановића и сликара Васе Ешкићевића.
Отварајући изложбу начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да она говори о српском учешћу у Великом рату, српској храбрости и борбености:
-Ово је заправо прича о томе како је српски народ успио у временима која су била сурова и тешка да очува свој живаљ и да се дигне из мртвих-рекао је Машић.
Изложба Немојте нас заборавити прошле године отворена је први пут у Галерији САНУ у Београду поводом стогодишњице од почетка Првог свјетског рата, а заједнички су је реализовали Музеј града Новог Сада, Војни музеј и Народни музеј у Шапцу.
Својеврсна сликовница Великог рата посвећена ратним добровољцима богата је фотографијама првог ратног фоторепортера Ристе Марјановића, рођеног Шапчанина, који се на позив српске владе на почетку рата враћа из Париза у Србију као званични фоторепортер Врховне команде српске војске, као и сликама Васе Ешкићевића кога су национални идеали довели у Србију из Русије на почетку рата.
Кустос и историчар Народног музеја у Шапцу Бранислав Станковић, рекао је да Марјановић и Ешкићевић са својим фотографијама и сликама представљају непроцјењиву документарну вриједност:
-Управо ови Марјановићеви радови који су вечерас присутни били су представљени у Француској на Великој савезничкој изложби 1916.године, затим 1917. у Лондону, па у Њујојрку и када је сву ту мисао обавио вратио се на Солунски фронт и забиљежио посљедњу фазу пробијања фронта и уласка српске војске у Београд и Нови Сад-испричао је Станковић који је и аутор изложбе.
„Српска илустрована историја Великог рата“ до сада је обишла бројне градове широм Србије и Српске, а у Фочи се зауставила са циљем да српски народ са обје стране Дрине очува свој јединствени културни и духовни простор и идентитет, каже Марко Бингулац, директор Народног музеја из Шапца:
-Циљ нам је да је виде сви грађани РС, јер то је дио наше заједничке историје, она не припада само Србији, већ цијелом српском народу. И поред свих ових слика страдања и голготе, на крају је ипак била српска побједа-нагласио је Бингулац.
Изложба Народног музеја у Шапцу само је почетак сарадње ове културне установе са Музејом Стара Херцеговина у Фочи.
-Већ смо добили позив да гостујемо у Шапцу у септембру, надамо се да ћемо се представити са неком нашом изложбом, а сарадња ће бити настављена и на другим пољима-рекла је Бранка Драгичевић, директорица фочанског музеја.
Изложба, на којој је кроз фотописање ратних добровољаца овјековјечена српска историја и ток Великог рата, у Фочи ће бити отворена до краја јула.

Поделите: