Search
Close this search box.

ПРИПРЕМЕ ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА МУЗЕЈА „СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА“

Музеј Стара Херцеговина у Фочи наредне године обиљежава шест деценија постојања и рада. Припреме за прославу полако већ почињу, а богат програм осмислиће руководство Музеја, заједно са општином и републичким Заводом за заштиту културно историјског и природног насљеђа. Тим поводом директор Завода Слободан Наградић са начелником општине Радисавом Машићем и директорком Музеја Бранком Драгичевић разговарао је данас о организацији прославе значајног јубилеја. На састанку је било ријечи и о могућностима прерастања Музеја у Фочи у  Музеј Горњег Подриња, као и о стању националних споменика културе на подручју општине.

Директор републичког Звода за заштиту културно историјског и природног насљеђа Слободан Наградић каже да се радо одазвао да ова институција изме учешће, али и понуди сугестије, како на што квалитетнији  начин припремити прославу 60 година Музеја „Стара Херцеговина“.

-Ми смо се договорили да се формирају два одбора, један организациони, шири одбор и један ужи научни одбор за припрему једног озбиљног научног скупа у организацији Музеја-рекао је Наградић

Наградић је додао да је са представницима општине и Музеја разговарао и о покретању иницијативе да фочански музеј прерасте у регионални.

-Да би се та идеја могла реализовати неопходне су мјере републичких институција и органа власти. Да ли ће до тога доћи ми не можмо процијенити, али је важно да препознајемо потребу да музеј у Фочи постане регионални, јер има итекако потребе и оправдања за то-рекао је Наградић.

Директорка Музеја „Стара Херцеговина“ Бранка Драгичевић изразила је жељу да прослава 60 година Музеја буде организована што квалитетније и додала да ће уложити све напоре да се њихова замисао и оствари. Још више задовољства донијело би прерастање Музеја у регионалну установу, рекла је Драгичевићева.

-Жеља нам је да организујемо тај јубилеј на високом нивоу, припремамо један научни скуп, наравно, уколико се за то изнађу средства, а надамо се да ће бити, важно је да смо на вријеме почели, имамо годину дана пред собом да се припремимо. Обзиром да је наш музеј једини у Гоњем Подрињу, од Требиња до Бијељине тренутно нема ниједне музејске установе ми можемо обухватити грађу уз Новог Горажда, Чајнича, Рудог и жеља би нам била да прерастемо у регионални музеј. Имамо подршку Завода, општине и трудићемо се да и то реализујемо-рекла је Драгичевићева.

Представници Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа РС и општине Фоча договорили су да ће у наредном периоду тражити могућности за изналажење финансијских средстава са локалног и републичког нивоза за заштиту и ревитализацију централног споменика Битке на Сутјесци у НП „Сутјеска“.

Поделите: