Search
Close this search box.

КРСНА СЛАВА БОГОСЛОВСКЕ ШКОЛЕ

Служењем литургије, ломљењем славског колача и свечаном академијом средња Богословска школа „Свети Петар Дабробосански“ у Фочи прославила је своју крсну славу.

Као једна од осам васпитних установа Српске православне цркве смјештених у четири државе, фочанска Богословија израсла је у прави расадник знања и чувар духовности на српског народа у БиХ. На историјски занимљивом и важном мјесту, раскршћу Херцеговине, Босне и Црне Горе, изњедрила је бројне генерације младих богослова, теолога, православних свештеника.

-Уз помоћ Светог Петра Дабробосанског чији празник славимо ове године уписали смо 15 ученика, тако да школа укупно броји 90 ђака. Све њих, који су дошли из различитих крајева, уз обавезно градиво желимо да упознамо са Републиком Српском, њеним богатсвом и историјом-каже архимандрит Лазар Лазаревић, ректор Богословије.

Током петогодишњег школовања млади богослови стичу широк и добар основ за даље образовање и усавршавање.

-Богословију сам завршио овде у Фочи, стекао одличан темељ да ширим своје знање које је примјењиво и на факултету и уопште животу-каже Милорад Илић, који је након свршеног школовања у Фочи уписао Православни Богосовски факултет у Београду.

Осим широког знања, ова установа ученицима пружа могућност да учествују и у бројним пројектима.

-То су пројекти помоћи дјеци са потешкоћама у развоју који смо реализовали са овдашњим Домом здравља и почињемо ускоро пројекат „Еко и камп“ који има за циљ набавку опреме коју ћемо користити за излете и путовања ученика наше школе-каже Димитрије Томић ученик четвртог разреда Богословије.

Богословија,  а нарочито њени ученици, носиоци су бројних културних дешавања у Фочи, широм Српске и Србије. Са колегама из богословима из Сремских Карловаца, Београда, Крке, Цетиња и Крагујевца имају дугогодишњу сарадњу.

-Сарадња је неизмјерна и од велике важности за све нас. Размјењујемо искуства, професорски кадар, слична знања имамо и то нам добро дође у образовању нашег будућег кадра Српске православне цркве-каже Александар Јевтић, професор Богословије „Свети Сава“из Београда

Слављу на Велечеву присуствовали су Драган Давидовић, директор Секретеријата за вјере РС, начелник општине Фоча Радисав Машић, делегација оружаних снага БиХ, представници пет средњих богословија СПЦ, те бројне званице из јавног живота Фоче.

Поделите: