Search
Close this search box.

Средствима из ИПА фондова унаприједили туризам, пољопривреду и инфраструктуру

Захваљујући ИПА пројекту прекограничне сарадње који већ другу годину заредом заједно спроводе општина Фоча и Плужине унапријеђен је погранични туризам између ове двије локалне заједнице, као и бројне друге области попут екологије, пољопривреде и руралног развоја.

Вриједност пројекта је 360 000 евра који ове двије општине кроз различите зајендичке активности равномјерно распоређују.

Црногорска и српска општина кренуле су у имплементацију овог пројекта у марту 2013.године, а спроводиће га до марта наредне године.

-Радимо врло успјешно на овом пројекту, који финансира ЕУ. Спровели смо бројне активности у туристичком сегменту. Прибавити на овај начин новац је навеће постигнуће за наше локалне заједнице. Оно што нам слиједи у наредном периоду јесте обука у области рафтинга, обуке скипера, курсеви, добијање лиценци. Упоредо се одвија финални дио израде интегрисане Стратегије руралног развоја општине Фоче и Плужине како би се у децембру нашла у скупштинској процедури општине Фоча-рекла је Раденка Срндовић, замјеник начелника општине Фоча и координатор на пројекту.

Срндовићева је додала да је Стратегија руралног развоја битан документ који ће дати одговор и рјешења за многе проблеме и недостатке у сеоским подручјима у општини Фоча.

-Фокусирана је на област туризма и пољопривреде, правце и алате како да се унаприједе. Пројекти који ће из ње произаћи јесу производња здраве хране, приближавање потрошачу и организована продаја домаћих производа на туристичким дестинацијама и објектима-каже Срндовићева.

Она је додала да је до сада општине Фоча из пројекта „Одрживи прекограниччни развој општине Фоча и Плужине“ добила око 150 000 марака.

-Постоје три транше, прву смо добили 150 000 марака, упутили смо захтјев за другу и трећа уплата је по завршетку пројекта. Кроз тај новац се обезбјеђују активности које спроводимо, а људи који су ангажовани на пројекту нису плаћени, већ се то сматра учешћем општине-рекла је Срндовићева.

Раније је кроз поменути пројекат општине Фоча значајно унаприједила комуналну инфраструктуру.

-Набављено је 15 нових контејнера, 50 канти за отпад, постављено 40 нових клупа, на тргу, рафтинкамповима, парковима, засађени дрвореди, обучена бројна лица у области туризма, спроведне акције чишћења, кампање за подизање еколошке свијести, а велику корист имала је и Туристичка организација која је партнер на пројекту учествовала на сајмовима и добила признање-навела је Срндовићева.

Поделите: