Search
Close this search box.

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ЕЛЕКТРАНЕ НА ГОВЗИ

На ријеци Говзи данас је озваничен почетак радова на изградњи мале хидроцентрале “Говза 1”, снаге 4,9 мегавата чиија је вриједност  15 милиона мараца.

Инвеститор је предузеће “Електрос” Бања Лука  којем је за овај пројекат Влада РС додијелила концесију на период од 30 година . Рок за завршетак инвестиције је година.

Министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић рекао је да ће инвеститор сигурно завршти ову инвестицију у предвиђеном року и ангажовати домаћу радну снагу.

-Локална заједница ће након тога имати све остале бенефите који произилазе из ове инвестиције, а задовољство ми је бити овде када почињемо један велики енергетски пројекат-рекао је Ковачевић и додао да општина на Фоча на челу са начелником Радисавом Машићем урадила много на реализацији енергетсхих пројеката.

-Увјерен сам да ће тако бити и у будућности и да ћемо реализовати и друге енргетске пројекте на простору ове општине-рекао је Ковачевић.

Инвеститор, бањалучко предузеће Електрос, раније је привео крају све припремне радове на уређењу градилишта за званичан почетак изградње и обезбједио потребну документацију.

-Годишња предвиђена производња је око 22 милиона киловат часова, дужина цјевовода је око 1 860 метара пречника 1 610. Опрема је већ поручена тако да нема никаквих потешкоћа. Пробни рад који ће трајати од три до шест мјесеци креће у септембру догодине, када ће мини-хидроелектрана бити у функцији – истакао је вођа пројекта Јеленко Лолић.

Од изградње мини-хидроцентрале велику корист имаће општина Фоча, као и локално становништво.

– За нас је ово значајан пројекат, улагање од 15 милиона нама значи много јер ће за годину дана колико ће трајати радови бити ангажована домаћа радна снага, а након годину дана када хидроелектранн почне са радом  од ове хидроцентрале имаћемо око 120.000 марака прихода у буџету на годишњем нивоу, што се може улагати у нове инвестиције- каже начелник општине Фоча Радисав Машић.

Машић је додао да је Влада РС додијелила седам концесија за изградњу хидроцентрала на фочанским ријекама.

-До сада су изграђене двије, ускоро очекујемо почетак још неких, а имамо бројна интересовања од страних компанија за мале централе и учинићемо све да наше ријеке и потоке искористимо уз помоћ Владе РС за нова радна мјеста-рекао је Машић.

Поделите: