Search
Close this search box.

Рафтери из Обреновца стигли кући

Шесточлана екипа фочанских рафтера, која је са два гумена чамца учествовала у евакуацији становника потопљеног Обреновца, стигла је данас кући.Из опустошеног града донијели су тешка свједочанства о страдању његових становника, које је поплава „ухватила на спавању“.

Рафтери причају да је извлачење становника завршено, изузев малог процента људи који ни по коју цијену нису жељели да напусте своје домове.

Један од фочанских спасилаца Данко Пљеваљчић каже да се сада извлаче настрадали, којих, нажалост, има много.

„Плавни талас их је изненадио, а највише су страдали они у ниским кућама и са двориштима, гдје на почетку евакуације спасиоци са моторним чамцима нису могли да приђу. Ту су Руси, који су заиста урадили велики посао, улазили пјешке, а висина воде је била до рамена, негдје и дубља“, рекао је Пљеваљчић.

Он је навео да су у акцијама спасавања Руси и домаћи спасиоци пробушили доста гумених чамаца, првог дана више од 30. „Ми смо имали срећу што смо имали водича са глисером, мјештанина Дејана Николића, који је знао распоред улица и гдје има оштрих ограда, тако да нисмо оштетили чамце. Ми смо људе извлачили из кућа, а он нас је чекао са глисером на главним улицама, ту их је преузимао и одвозио даље“, рекао је Пљеваљчић.

И његов колега Владимир Муминовић истиче велику улогу Николића. „Он је глисер некако ишчупао из поплављене гараже у коју је морао заронити. Гдје чамци са моторима нису могли да уђу, ми смо улазили са нашим чамцима и пребацивали до њега на глисер, тако да смо успјели комплетно да евакуишемо читав један дио града“, рекао је Муминовић.

Фочански рафтери у Обреновац су ишли на позив директора маркетинга Спортског друштва „Црвена звезда“ Зорана Аврамовића, који им је у Београду обезбиједио смјештај и храну, а надокнадио им је и трошкове превоза.

У Фочи су их данас дочекали рафтери, који су дан раније стигли из Бијељине гдје су били на истом задатку.

Извор:СРНА

Поделите: