Search
Close this search box.

Средњошколци обиљежили стогодишњицу Првог свјетског рата

Ученици Средњошколског центра синоћ су у Центру за културу и информисање, пригодним програмом обиљежили стогодишњицу од почетка Првог свјетског рата.

Циљ приредбе, у којој су изведени драмски прикази, рецитације и хорске пјесме, јесте да се обиљежи стогодишњица Првог свјетског рата који је био прекретница у многим европским и свјетским збивањима, рекао је ученик трећег разреда гимназије Милош Давидовић: -„Становницима Фоче и свим гостима хтјели смо да приближимо праву истину овог рата, која је више пута долазила у питање“ – рекао је Давидовић.

Младен Чолаковић, ученик четвртог разреда машинске школе, синоћ је извео монодраму о Гаврилу Принципу: – „Била ми је част извести монодраму која описује Принципово стање у затвору и вријеме атентата. Доста је, иначе, ученика заинтересовано за Први свјетски рат и националну историју“ – рекао је Чолаковић додајући реченицу из монодраме: „Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашећи господу“.

Циљ представе ученика Средњошколског центра није био да некога увеличају, да некога осуде или оптуже. Посебно, циљ им није био да послуже дневним политичким циљевима, истакла је професор историје у Средошколском центру Рајка Голијанин: -„Српски народ је поднио највеће жртве у Првом свјетском рату, јер је страдала једна трећина укупног становништва Србије. Ученици су подсјетили на величанствене битке нашег народа, уз поруку да више не буде ратова, па тако ни потребе за обиљежавањем њихових годишњица“, рекла је Голијанинова.

Програм је пратила видео презентација о најзначајнијим биткама које је водио српски народ, Церској и Колубарској битки те о пробоју Солунског фронта. Представљене су најзначајније војсковође српског народа те статистички подаци о Великом рату.  У програму обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата наступили су рецитатори и школски хор.

Поделите: