Search
Close this search box.

ПРОМОВИСАН “ГЕНОЦИД” ЕМИЛА ВЛАЈКИЈА

У Центру за културу и информисање промовисан је роман “Геноцид” у којем аутор Емил Влајки свједочи о злочинима Бошњака над српским становништвом током посљедњег рата у Сарајеву.

Влајки је током промоције рекао да је у роману описао шта се десило прије 20 година и да се ту види како се тих година стварао геноцидни менталитет у Сарајеву: -” Књига говори, а поводом ратних дешавања у Сарајеву почетком 90-их година, о стварању геноцидног менталитета међу житељима Сарајева и шире Босне и Херцеговине, који су сви били добри сусједи, комшије и пријатељи, а мјешаних бракова у то доба било је преко 30 одсто. Ту се одједном створила таква атмосфера да су се људи почели дијелити по вјерској и националној линији, иако до тада на то нису обраћали неку посебну пажњу. На основу свега овога, то је био читав један политички инжињеринг који је био јако добро организован како би се једно такво стање ствари реподуковало” – рекао је Влајки.

Рат, посебно у Сарајеву, стравичан је примјер зла, али и политичке и медијске манипулације зла. Као такав, приказан је у роману, кроз три лика, три дијела личности Емила Влајкија. Кроз лик и монолог главног јунака Романа, Влајки покушава да укаже на демонизацију Срба.

Влајки тврди да су ратни сукоби и геноцид у Босни и Херцеговини испланирани од стране америчке дипломатије, како Европа не би јачала и тако им била конкурент: -“То је било плански. Плански је прво било уништење и разбијање бивше Југославије, а друго било је планирано да се Босна и Херцеговина закври, да људи буду агресивни једни према другима и да се почну правити међусобна убијања и масакри. То се све дешавало због тога како се Европа у том часу не би уједињавала што боље и како би била заокупљена балканским ратовима. На тај начин би се успорило уједињавање Европе која је, према мишљењима америчких званичника, након пада Совјетског савеза, била највећи конкурент Сједињеним америчким државама” – закључује Влајки.

Влајки је, током промоције, истакао да му се чини да се и сада стварају исти услови као и пред рат 1992. године, јер је и садашња ситуација затрована мржњом, неразумијевањем, нетолеранцијом и борбом за територију.

Поделите: