Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖЕН ДАН ФОЧАНСКИХ БРИГАДА

Борачка организација Фоча обиљежила је Дан фочанских бригада. Делегације Борачке организације, општине Фоча, Министарства за борачка питања и Организације породица погинулих бораца положиле су цвијеће и запалили свијеће на спомен обиљежју а помен парастос служен је у храму Светог Николе.

 8. априла 1992. године почело је војно организовање  српског народа Фоче у грађанском рату у Босни и Хрецеговини. Вијести о првим убиствима Срба на подручју Фоче и обавјештајним подацима о спремном плану покоља српског живља на овим просторима, те развијање ратних сукоба,  довели су до тога да од мањих група наоружаног народа и сеоских стража настају прве оружане формације. Током борбених дејстава настала је јака здружена тактичка јединица Фочанска пјешадијска бригада чији је ратни пут био тежак, суров и крвав, рекао је Милика Радовић, члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске: -” Фочанска бригада је јединица која је настала од ситних формација, групација наоружаног народа и формираних батаљона. Њен ратни пут може се подјелити у три фазе. Прва је активно ослобађање града и општине Фоча, друга фаза је покривање ослобођене територије и заштита цивилног становништва на том подручју. Трећа фаза је здружене активности и у саставу јединица Херцеговачког корпуса на цијелом простору Републике Српске. Њен пут изван граница општине Фоча био је доста широк, од Трескавице, Нишићке висоравни, Олова, херцеговачких општина и на крају рата до Гламоча” – закључио је Радовић.

 На централно спомен обиљежје цвијеће су положили и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите. Пуковник Милан Торбица истиче да је значај Фочанске бригаде за стварање Републике Српске био огроман: – ” Значај Фочанске бригаде је огроман за опстанак српског народа на овом простору. То је једина бригада која се организовала овако рано, формирали су се како би бранили своје породице и огњишта, што је још један доказ да смо били нападнути. И поред тога, у Фочи су се десили велики злочини над српским народом за које још нико није одговарао” – рекао је Торбица.

 Положај демобилисаних бораца у Републици Српској је изузетно тежак. Без запослења су, расути по свијету у потрази за послом и заборављени од државе, рекао је Гордан Калајџић, предјседник опшптинске Борачке организације: -” Могу да кажем да су борци заборављени. Када се завршио рат и када смо раздужили лична наоружања изгубили смо послове које смо до тада имали. Ми смо скроми, тражимо посао помоћу којег ћемо зарадити средства за издражавање наших породица” – каже Калајџић.

Демобилисани борци кажу да ово није Република Српска коју су они стварали и за коју су се борили. Поновили су да борци немају посла и да не могу издржавати своје породице.

 Фочанска бригада дала је огроман допринос у стварању Републике Срспке. У темеље Републике уградила је 646 живота, од којих је 499 бораца и 147 цивила, а из рата је њих 545 изашло као ратни војни инвалиди.

 За остварене подвиге, заслуге и постигнуте резултате у одбрамбено-отаџбинском рату Бригада је одликована од стране Предсједника Републике Српске – Орденом Немањића на Видовдан 1994. године.

Поделите: