Search
Close this search box.

Нек“ се старе пјесме запјевају

Како сачувати старе српске обичаје и традицију, показале су нам мушке и женске изворне пјевачке групе, које су наступиле на концерту „Нек  се старе пјесме запјевају“, у организацији КУД-а Фоча.

Поред 12 мушких пјевачких група, публици се представило и осам  женских група. Лопатић Мила која је, са своје три сестре, члан пјевачке групе „Старина Новак“ из Мокрог, каже да радо наступају у Фочи:
-„Радо наступамо у Фочи, а са групама из Фоче дружимо се и поред наступа. Пјевамо исте пјесме са истим мелосом и то нас повезује“ – рекла је Лопатићева.

Драго Остојић из изворне групе „Јабука“ из Пријепоља каже да се одувијек у њиховом крају пјевало, али да данашња омладина заборавља стару српску традицију и да их је, бар у Пријепољу, тешко укључити у рад  изворних пјевачких група.

На велико одушевљење публике, синоћ је наступила пјевачка група Културно-умјетничког друштва „Пива“ из Плужина. Миленко Мићановић, директор Центра за културу и информисање Плужине, истиче да они његују дурмиторски начин пјевања и обичаје тог краја:
„КУД Пива већ годинама гаји изворни фолклор свога краја и на наше велико задовољство у Плужинама је велико интересовање за пјевачке групе и фолклор међу младим људима. Укључивањем младих нећемо допустити да се забораве изворне вриједности наших крајева“– рекао је Мићуновић.

У Културно-умјетничком друштву Фоча задовољни су концертом, а сматрају да је и публика задовољна. Велику пажњу публике привукла је пјевачка група из Фоче, коју чини шест младих средњошколаца и којима ће КУД Фоча пружити сваку подршку, истакао је Ранко Савић, члан управе Друштва:

-„Драго нам је да постоје млади момци који су заинтересовани за пјевање у изворној групи. Иако они дјелују у оквиру Средњошколског центра, КУД Фоча ће им пружити све потребне услове и сву помоћ како би они наставили са радом. На тај начин, али и кроз школу двојница и гусала, као и кроз фолклор и народни оркестар КУД Фоча гаји и његује стару српку традицију“ – рекао је Савић.

Концерт изворног пјевања „Нек се старе пјесме запјевају“ одржан је у кино сали Центра за културу и информисање.

Поделите: