Search
Close this search box.

Покренута иницијатива да се у Фочи постави биста др Ристу Јеремићу

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић у свом кабинету угостио је директора Јавне установe Музеј „Старе Херцеговине“ Душанку Станковић и академског вајара Велимира Каравелића.

Договорено је да ће општина Фоча финансирати израду камене бисте др Ристу Јеремићу у природној величини, као и партерно уређење површине, које ће такође дизајнирати вајар Каравелић, како би се биста што боље укопила у амбијенталну цјелину. Велимир Каравелић вајар је из Србије средње генерације, у чијој се умјетничкој биографији ишчитавају награде и признања, учествовао је на преко 200 групних изложби и има изведених 300 скулптура. Члан је Удружења ликовних умјетника Србије.

Начелник Вукадиновић се захвалио вајару Каравелићу на будућем ангажману и истакао да му је част и задовољство што је општина Фоча преузела кораке на очувању сјећања на др Риста Јеремића, који је био рођени Фочак и који је један од пионира медицине на овим просторима.

Др Ристо Јеремић рођен је 1869. године у Фочи, умро је 1952. године у Мостару. Један је од иницијатора и оснивача Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“, а потом предсједник њеног Главног одбора. У Фочи је 1893. године основао прво гимнастичко друштво, а потом и Трезвењачко друштво Побратимство. Медицински факултет завршио је у Грацу и био је први Фочак који је имао високо стручно образовање, а затим и први домаћи хирург у ондашњој БиХ. Аутор је петнаест књига, углавном из историје здравствене културе у југословенским земљама и више од шездесет научних и стручних радова из разних области. Био је директор Земаљске болнице у Сарајеву, члан САНУ и почасни доктор Београдског универзитета.

Поделите: