Search
Close this search box.

Фоча и Херцег Нови склопили споразум о сарадњи и братимљењу

Начелник Општине Фоча, Милан Вукадиновић и предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић  потписали су данас Споразум о сарадњи и братимљењу два града. Како је истакнуто, партнерство ће се заснивати на повезивању у области здравственог и одрживог туризма, запошљавања, образовања и омладинске политике, те унапријеђења културне понуде и развоја општина као фестивалских дестинација.

Иницијатива за братимљење стигла је из Фоче у Херцег Нови крајем прошле године, након чега су одлуке о томе усвојене у парламентима обје општине.

„Полазна тачка за партнерство двије општине биће чињеница да обје имају природно богатство и значајно културно-историјско насљеђе, те да су усмјерене на привредни развој и подизање нивоа културне понуде. Градови Херцег Нови и Фоча су, прије свега, повезани неизбрисивом историјском нити јер су били столишта херцега од Светога Саве и Стефана Вукчића Косаче. Веза која је тада рођена одзвања вијековима и силе прилика и неприлика нису је нарушиле, зато данас с овог мјеста поручујем да ће наша сарадња бити вјечна и остати неизбрисива“, рекао је начелник Општине Фоча.

Вукадиновић је истакао да је братимљење „круна вишедеценијске братске сарадње“ двије општине, подсјећајући да је Херцег Нови био омиљено одредиште грађана Фоче почетком деведесетих година прошлог вијека, те истичући да у овом граду постоји јака фочанска дијаспора.

Говорећи о будућој сарадњи Херцег Новог и Фоче, предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић рекао је да побратимство сматрају чашћу и привилегијом јер  је то потврда пријатељства које траје годинама, као и обећање да ћемо се међусобно помагати и снажити, ради боље будућности за оба града и све грађане.

„Радује ме што Херцег Нови наставља да шири мрежу пријатеља и побратима – на листи су већ на десетине градова из цијелог свијета, од нашег региона па све до Кине, а од данас је међу њима и Фоча. Искрено вјерујем да су та пријатељства наше велико богатство, јер је прекогранична сарадња важан инструмент развоја, прилика да ријешимо проблеме које дијелимо, да подстакнемо друштвени и економски развој, као и да ширимо идеје и вриједности слоге, солидарности и сарадње, увјерени да нам је будућност заједничка“, истакао је Катић.

На састанку је истаклнуто да ће се остварити интензивнија веза између Медицинског факултета и Универзитетске болнице у Фочи са надалеко познатим Институтом „Др Симо Милошевић“ , гдје ће се размјењивати искуства из области медицине“.

Потписивању које је уприличено у Дворани Парк присуствовали су предсједник Скупштине општине Срђан Драшковић, замјеница начелника Весна Рашевић и декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић, одборници херцегновског парламента, руководиоци градских органа, служби и предузећа, као и директор Института Игало, др Саво Марић, директорица Болнице Мељине, др Оливера Елез и директор Дома здравља Херцег Нови, др Горан Комар. Свечаности је присуствовао амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори, Бранимир Јукић.

Споразумом о сарадњи и братимљењу је дефинисано да ће општине Фоча и Херцег Нови, у складу са принципима равноправности и заједничких интереса, остваривати различите облике размјене у економији, здравству, туризму, култури, образовању, омладинској политици, спорту и другим областима из дјелокруга надлежности локалних самоуправа, а ради циљу развоја и напретка обје стране. Одређено је да ће циљеви Спорзума бити остваривани, између осталог, кроз повезивање у области здравственог туризма и запошљавања, сарадњу туристичких организација, организовање манифестација, као и кроз подршку и партнерство у области припреме, аплицирања и имплементације прекограничних пројеката.

 

 

Поделите: