Search
Close this search box.

Ускоро реализација пројеката међуопштинске сарадње

Општина Фоча заједно са oпштином Фоча-Устиколина у Федерацији БиХ учествоваће у заједничким пројектима од важности за становништво обје локалне заједнице који ће се финансирати из европских фондова, речено је на састанку начелника Фоче Милана Вукадиновића са делегацијом Савјета Европе.

Сарадња Фоче и Устиколине одвијаће се у оквиру програма за грађење повјерења који спроводи Савјет Европе у сарадњи са локалним заједницама у Босни и Херцеговини. Овај програм усмјерен је на општине које су данас подијељене ентитетском линијом, а некада су имале заједничку територију.

-У питању је подршка пројектима које двије локалне заједнице изаберу да су од важности за њихово становништво. Ми ћемо за почетак кроз наше фондове обезбиједити нешто мањи износ средстава за подршку, а постоји могућност аплицирања у више наврата, што је један од бенефита ове сарадње, а други је то што ћемо обезбиједити образовање за представнике општина и пројект менаџмент о томе како се пројекти дизјанирају, пишу, и како доћи до додатних средстава европских фондова-рекла је шефица Дивизије за постконфликтна подручја у Савјету Европе, Ана Капело.

У Општини Фоча исказали су спремност и отвореност за реализацију заједничких пројеката са општином Фоча-Устиколина.

-Ријеч је о доброј и квалитетној причи која ће допринијети како развоју Фоче, тако и сусједне општине Фоча-Устиколина, а у сфери развоја туризма, културе, путне инфраструктуре, и свега онога што је важно, а што буџети општина не могу да носе. Ово је, уједно, искорак ка бољој и квалитетнијој међуопштинској сарадњи-рекао је начелник Фоче Милан Вукадиновић.

Двије општине формираће пројектне тимове, а потом предложити заједничке пројекте који ће бити подржани из међународних фондова.

Извор: Радио Фоча

Поделите: