Search
Close this search box.

Општина и Црква заједно уређују околину Храма Светог Саве

Општина Фоча и Црква заједно ће учествовати у партерном уређењу Храма Светог Саве, договорено је данас на састанку митрополита дабробосанског Хризостома и начелника општине Милана Вукадиновића.

Митрополит Хризостом обишао је са Вукадиновићем храм, у коме је прошле године, уз помоћ локалне управе, уведено подно гријање и урађен подни мозаик.

Након обиласка храма, митрополит Хризостом је рекао новинарима да ће парк бити уређен тако да одговара величини и љепоти храма.

“Били смо предвидјели да Храм завршимо прошле године и да га осветимо, али због ситуације у вези са короном, али и финансијских потешкоћа, није се у томе успјело, јер су сви радови овдје веома скупи и много коштају. Не смијемо стати, када смо започели да га градимо и привели га до овог стадијума, морамо да идемо даље, да се заједно боримо и Црква и општина, јер то је заједнички храм свих нас и украс општине Фоче и цијеле регије”, рекао је митрополит Хризостом.

Он је навео да идејно рјешење уређења парка постоји и да га треба заједнички поправити и договорити.

“Морамо да се сложимо међусобно шта нам је најбитније, а најбитније је да то буде лијепо, јер ово је храм који заслужује велику бригу и пажњу. Ништа не смијемо да промашимо, све мора да буде на обострано задовољство”, истакао је митрополит.

Он је додао да је остало и да се заврши освјетељење Храма, а тек након свих послова унутра и около, моћи ће се говорити о фрескопису.

“Слали смо већ неке фрескописце да виде храм и они су одушевљени, али још не можемо да говоримо о осликавању храма докле год не буде и споља и изнутра приведен намјени. Важно је и да урадимо тоалете око храма за грађанство, тако да имамо још пуно тога да радимо”, рекао је митрополлит.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да општина сваке године подржава градњу Храма Светог Саве са 60.000 КМ, те да ће то наставити да ради.

“Урадићемо пројекат партерног уређења и видјећемо финансијску конструкција, коју ће општина подржати. Храм заслужује да се парк уреди у најљепшем смислу и да бљесне у пуном свјетлу”, рекао је Вукадиновић.

Градња Храмам Светог Саве у Фочи, једног од највећих храмова Српске православне цркве, почела је прије 15 година, на празник Покров Пресвете Богородице, када су освештани темељи површине 1.500 квадрата.

Шест година касније храм је покривен, а од Васкрса 2013. године редовна су богослужења.

Поделите: