Search
Close this search box.

Потписани уговори о самозапошљавању и запошљавању борачких категорија

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић потписао је данас у Фочи уговоре са 105 лица и 10 послодаваца којима су одобрена средства према програму „Заједно до посла“,  намијењеног суфинансирању самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида.

Завод за запошљавање заједно са Владом Републике Српске по кориснику обезбиједио је 10.000 КМ, а предвиђено је да 70 одсто средстава буде исплаћено у овој, док ће остатак бити исплаћен нередне године.

Демобилисани борац Војске Републике Српске, педесетдеветогодишњи Иван Лаловац на евиденцији Завода провео је 13 година. Добијена средства омогућиће му да се бави одржавањем кућних електро-инсталација.

-Сви знамо да су се фирме распале и пошто је лоша ситуација ова средства ће ми значити много. Ово је пуна помоћ Републике Српске и Завода за запошљавање-рекао је Лаловац.

Бранислав Паприца из села Војиновићи планира да уложи у развој сточарства.

-Бавићу се сточарством. Имам десеторо говеда и продајем млијеко и месо-рекао је Паприца.

Међу послодавцима којима су одобрена средства за запошљавање радника је предузеће „Извор“, гдје ће посао добити два лица из борачких категорија.

-Са Заводом за запошљавање имамо добру сарадњу. Ранијих година примили смо доста демобилисаних бораца и овај пут ћемо испоштовати све захтјеве Завода. Нови радници ће радити на пословима одржавања водоводне и канализационе мреже-рекао је директор предузећа Миомир Бојат.

Фочанско предузеће „Фалкон“ запослиће два радника који ће радити на грађевини и пословима експлоатације дрвета.

-Врло успјешно дуги низ година сарађујемо са Заводом за запошљавање. Овај пут ћемо запослити два радника, а ранијих година кроз програме запошљавања примали смо по 11 радника-рекао је власник предузећа Васо Благојевић.

Кроз програм суфинансирања самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида у општини Фоча ће бити уложено 1.135.000 КМ, каже  директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић.

-У овој години издвојили смо већа средства за демобилисане борце. Кроз овај програм појединачно је додијељивано 7.000 до 8.000 КМ, а сада је тај износ повећан на 10.000 КМ, што је вјероватно разлог већег интересовања демобилисаних бораца. Првобитна идеја била је да запослимо 300 демобилисаних бораца. Међутим, имали смо 1.300 захтијева, па је Влада обезбиједила додатна средства, тако да смо успјели изаћи у сусрет свим борцима који су испунили услове-рекао је Вујишић.

У локланој управи задовољни су спровођењем програма за запошљавање који ће борачким категоријама помоћи у рјешавању животних проблема.

-Надам се да ћемо и даље у сарадњи са Заводом за запошљавање налазити додатна рјешења, гдје ће се и локална заједница једним дијелом укључити у финансирање пројеката. Заинтересовани смо да у наредној години обезбиједимо пакете бесповратне помоћи нашим демобилисаним борцима, нарочито оним људима који желе да се баве пољопривредом на својим имањима-рекао је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

Уговори су потписани и са послодавцима којима су одобрена средства по програму подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника и програму запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди.

Након Фоче уговори ће бити потписани у Чајничу и Рудом, гдје ће кроз програм Завода за запошљавање посао добити 70 лица.

Поделите: