Search
Close this search box.

Положен камен темељац за изградњу ХЕ „Бук Бијела“

Премијери Република Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић положили су камен темељац за градњу Хидроелектране “Бук Бијела” на ријеци Дрини, на истоименом локалитету код Фоче. Овим чином озваничен је почетак градње високопрофитабилне фабрике струје на шта се чекало дуже од пола вијека.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао да је градња Хидроелектране „Бук Бијела“ на Дрини пројекат који значи живот, повезивање, опстанак и просперитет.

-Република Српска је поносна што овај пројекат ради заједно са Србијом и што ће на понос грађана Српске и Србије пројекат који је предвиђен да се ради шест година свести да то урадимо и прије четири године-рекао је Вишковић и напоменуо да се више од 60 година чека да се крене у реализацију овог пројекта.

-И данас, након 60 и више година, желе да нам оспоре овај пројекат само зато што га радимо са Србијом-рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је градња Хидроелектране “Бук Бијела” нови почетак у односима Србије и Српске, али и цијелог региона.

-Овим ће Српска и Србија показати како се ради у интересу будућих генерација. Ово нам даје енергију и храброст да размишљамо и о много већим пројектима-поручила је Брнабићева.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поновио је да се градњом ХЕ „Бук Бијела“ отвара ново поглавље сарадње Српске и Србије и заједничког рада који ће допринијети развоју.

-И овај пројекат, изградња овако важног хидроенергетског и привредног објекта је управо усмјерена ка том циљу, да у будућности што више оваквих објеката имамо у региону, који ће настајати као продукт сарадње и разумијевања више држава. Овај догађај Република Српска, али посебно становници Фоче и Подриња чекају више деценија-рекао је Ђокић.

Потпредсједник Владе и министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић истакла је да пројекат изградње ХЕ “Бук Бијела” представља регионално повезивање за добробит грађана цијелог региона, а не само оних са једне и са друге стране Дрине.

-Дрина је река свих нас, која нас спаја и зато је данашњи дан историјски, јер данас почињемо радове, завршићемо их пре рока и показати шта значи заједнички рад и ефикасност. Верујем да ово неће бити једина хидроелектрана коју ћемо заједно радити, радићемо и друге две, као и на неким другим објектима и показати да инфраструктурно повезивање, било енергетско или саобраћајно, јесте најважније за будући привредни раст и развој-рекла је Михајловићева.

Помоћник министра за енергетику Српске Милан Баштинац изјавио је да се камен темељац полаже за почетну фазу радова која подразумијева изградњу насеља за раднике.

Он је истакао да се очекује да ће главни радови изградње електране почети у првом кварталу наредне године.

Баштинац је појаснио да је инвестиција изградње све три хидроелектране износи 520 милиона евра, већински власник од 51 одсто је Електропривреда Србије, а 49 одсто “Електропривреда Српске” и да се очекује да ће локална заједница имати приходе у буџету од 800.000 евра годишње.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић захвалио је владама Српске и Србије на договору који су постигли о изградњи хидроелектране, увјерен да ће то бити замајац даљој сарадњи и развоју овог региона.

Вукадиновић је рекао да предстоји пуно посла, гдје свако треба да пружи свој максимум.

Према његовим ријечима, изградњу “Бук Бијеле” чекале су генерације и многима је то временом постало равно некој бајци, али сада тај сан постаје стварност.

-Дрину нико неће више сматрати линијом која нас раздваја него жилом куцавицом која нас спаја по свим основама. Дрина ће доказати да сви људи с овог простора, без обзира на вјерску и националну припадност, имају свијетлу будућност, засновану на поштовању другачијег и на корист свих-навео је Вукадиновић.

Он је истакао да хидроенергетски потенцијал горњег тока Дрине никада није био искориштен у правој мјери, а због неизградње “Бук Бијеле” закочени су многи пројекти од којих би Фоча имала вишеструку корист јер сви они су били везани за изградњу овог хидроенергетског пројекта.

Вукадиновић је навео да ће у процесу изградње три хидроелектране бити ангажоване стотине људи и машина, и сви становници ће имати финансијску корист.

Пројекат изградње ХЕ “Бук Бијела” на ријеци Дрини у вриједности 220 милиона евра финансираће електропривреде Србије и Српске.

Након изградње ХЕ “Бук Бијела”, која би требало да траје пет година, низводно од ње градиће се и хидроелектране “Фоча” и “Паунци”.

На реализацију овог стратешки важног инфраструктурног пројекта ХЕ “Бук Бијела” са 57 метара високом бетонском гравитационом браном, која има највећу инсталисану снагу 93,52 мегавата и очекивану годишњу производњу од 332 гигават часа чекало се пуних 50 година.

Ово је назначајнији и најатрактивнији хидроенергетски објекат горњег тока Дрине, који има дуги историјат пројектовања, од 1965. године.

Идејни пројекат је завршен давне 1970. године прошлог вијека, када је завршена и експропријација земљишта.

Ипак, коначни подухват, због бројних потешкоћа, предузеле су тек Републике Српска и Република Србија.

Поделите: